Медия без
политическа реклама

Атлетиката направи олимпийските игри професионални

За първи път аматьорският статут на най-големия спортен форум официално е нарушен

10 Апр. 2024
ЕПА/БГНЕС
Ако в Париж шведският световен рекордьор Арманд Дуплантис защити титлата си в овчарския скок, ще получи и премия от $50 000 от WA

За първи път олимпийски надпревари ще имат награден фонд и това преобръща изцяло завета на барон Пиер дьо Кубертен за аматьорския статут на спортистите олимпийци. Историческото решение е на федерацията по лека атлетика World Athletics (WA), която обяви премии за златните медалисти в Париж 2024 и Лос Анджелис 2028.

По принцип много отдавна призьорите от олимпийски игри получават бонуси и дори държавни награди в своите страни заради постигнатите успехи. Но никога в 128-годишната история на съвременните олимпиади - от Атина 1896 насам, не е бил обявяван официален награден фонд.

Днес това направи WA, като анонсира общо $2.4 млн., които ще бъдат разпределени под формата на бонуси - по $50 000 за всеки от шампионите в 48-те атлетически състезания в Париж. Тя е първата международна федерация, която прави това в олимпийската история. При това сумите ще бъдат заделени от ... парите, които МОК превежда ежегодно на атлетическата федерация от своите приходи.

"Това включва и твърд ангажимент за разширяване на наградния фонд и на следващите нива - за носители на сребърни и бронзови олимпийски медали от игрите в Лос Анджелис 2028", се казва още в изявлението на WA.

Според президента на Световната атлетика лорд Себастиан Коу: "Въвеждането на парични награди за олимпийските златни медалисти е ключов момент за леката атлетика, като подчертава нашия ангажимент за подкрепа на атлетите и признаване на ключовата роля, която имат за успеха на всяка олимпиада."

„Не е възможно да се придаде пазарна стойност на спечелването на олимпийски медал, нито на ангажимента и фокуса, нужни на някоя държава дори и само да се представи на олимпийски игри. И мисля, че е важно да започнем отнякъде и да гарантираме, че част от генерираните от нашите спортисти приходи на олимпиадите се връщат директно към онези, които правят от игрите световен спектакъл”, добави англичанинът.

Според съобщението на WA предвидените $50 000 са за шампионите във всяка дисциплина, като цялата сума ще взимат индивидуалните победители, а при щафетните състезания тези 50 000 ще се делят на 4, т.е. за участниците са гарантиране по $12 500.

Ключови думи:

Париж 2024, лека атлетика

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?