Quantcast

Медия без
политическа реклама

Алберт Попов влезе в Топ 40 на гигантския слалом

Другите двама български скиори отпаднаха в I манш на световното първенство

17 Февр. 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС
Новият световен шампион Марко Одермат (вдясно) и подгласникът му Лоик Меяр са щастливи, след като австриецът Марко Шварц е финиширал с едва трето време след II манш от гигантския слалом на световното първенство.

Българският топ скиор Алберт Попов се класира на 35-о място в гигантския слалом на световното първенство в алпийските дисицплини в Куршевел и Мерибел. 25-годишният софиянец първо извоюва необходимото място в Топ 60, за да влезе във II манш, постигайки 40-о време в първото спускане по трасето във френския зимен център.

В сутрешната сесия Алберт финишира за 1:26,51 мин. и изостана на 7,04 сек. от лидера Марко Шварц (Австрия). Втори и трети се наредиха Марко Одермат (Швейцария) с пасив от 58 стотни и Жан Кранец (Словения) на 76 стотни зад водача.

В решаващата надпревара следобед българинът отново кара предпазливо и завърши с общо изоставане от 13,09 сек., което го вкара в Топ 40. Световен шампион стана Одермат, който комбинира общо време от 2:34,08 мин. За 25-годишния швейцарец това е второ злато от първенството в Куршевел/Мерибел `23 след титлата му в спускането.

На почетната стълбичка до него се качиха сънародникът му Лоик Меяр (+0,32 сек.) и водачът след I манш Шварц (+0,40 сек.).

За Попов това беше първо участие в гигантски слалом от почти година. За последно той се включи в такава надпревара по време на националния шампионат в Банско през април 2022 г., когато спечели бронзов медал. Последното му международно състезание в дисциплината пък беше на олимпийските игри в Пекин `22 миналия февруари, когато зае историческото за България 17-о място.

На старт в гигантския слалом на световното днес застанаха общо 99 състезатели, от които до финала на I манш стигнаха само 64. Сред отпадналите бяха и другите ни двама национали, които преминаха вчерашната квалификация в дисциплината - Константин Стоилов и Калин Златков.

Във втория манш не завършиха още осем алпийци, а един се отказа да стартира и така в крайното класиране място намериха 51 състезатели.

Още по темата