Quantcast

Медия без
политическа реклама

2,2 млн. лв. ще отдалечат "Левски" от фалит

"Предстои ни най-тежката Коледа в историята на клуба", обяви изпълнителният директор Ивайло Ивков

25 Ноем. 2021
СПОРТАЛ
Ивайло Ивков обяснява моментната ситуация в "Левски" по време на първия си месечен отчет като изпълнителен директор на клуба.

Сума от порядъка на 2,2 млн. лв. ще спаси "Левски" от непосредствена опасност от обявяване в несъстоятелност и ще нормализира донякъде положението в клуба. Това обяви Ивайло Ивков по време на първия си месечен отчет като изпълнителен директор на клуба.

"Правим периодични плащания към НАП, но те не са достатъчни. Положението е абсолютно критично и ще продължава в следващите месеци от финансова гледна точка, но нещата са под контрол. Разговаряме с всички. Предстои ни най-тежката Коледа в историята на клуба. Дефицитът, който клубът има в момента, е около 2 200 000 лева, за да преодолеем този първоначален шок. Поне половината от тази сума, която споменах трябва да набавим до Нова година. Дължим две заплати. Бяха четири. Програмата ми минимум е да поддържаме това ниво до края на годината. Притискат ни спешни плащания навън. Хората тук (б.ред. - в клуба) проявяват разбиране. Разбира се, че хората трябва да си получават заплатите. Те си ги заслужават. Най-вероятно няма да изчистим всичко до Нова година, но вървим добре", не скри притеснението си Ивков.

Той все пак отчете, че основният препъни камък за лиценза за следващия сезон е отстранени - подписано е споразумение за дълга към бившия треньор Петър Хубчев и асистентите му. Очаква се също така да бъде сключено споразумение с Насиру Мохамед.

Ивков специално обърна внимание на трудностите около преговорите с Хубчев. "Имаме вече подписано споразумение с Петър Хубчев и неговия екип. Вече е платена първата вноска, там сумата е притеснителна и е разсрочена за следващите шест месеца. Бях попитан дали някога ще подписвам неизгодни за клуба споразумения - ето, подписах първото, но то бе неизбежно. С този казус не бяха постигнати договорености за никакви отстъпки. Сумата, която остава след първоначалните плащания е около 800 000 лева, като включва лихви и главници. Защо Хубчев и компания не направиха никакви отстъпи освен разсрочването, аз не знам. Изключително съм разочарован от това. С чужденците, минали през "Левски", не сме имали такъв случай. Това е един христоматиен случай какво не трябва да правим в бъдеще. Там се допуснаха много грешки от клуба", коментира изпълнителният директор.

За случая с Насиру Мохамед той обясни: "Има решение от ФИФА за 395 000 евро. Започваме своевременно преговори и в същото време ще направим така, че сумата да не е дължима до края на годината, за да не влияе на лиценза на клуба. Вярваме, че и там ще можем да постигнем споразумение."

Имало е и трудности при преговорите със Симеон Славчев, който се оказа ненужен за новия треньор Станимир Стоилов. "Имаше договор с за още година и половина. След проведени преговори и разбиране от другата страна ние се споразумяхме и сключихме много добро споразумение с г-н Славчев и неговия агент. 12 000 и нещо евро + заплатите до края на годината ще бъдат изплатени. Това е доста добро решение на този казус. Водихме тежки преговори, но в рамките на десетина дни успяхме да приключим с този случай", отчете Ивков. По неофициална информация Симеон Славчев се е отказал от около 300 000 лв., като жест към "Левски".

Жест е направил и Станимир Стоилов, който до момента не е получавал заплата. Ивайло Ивков спомена и за оптимистичните неща около клуба: "Подновихме договорите на много млади играчи. Билал Бари също подписа при същите условия. Не трябва да забравяме, че подновихме и с Анди Краев, който се развива със седмици. Не са тайна и трансферите на Сонко и Цунами. Това е идеята за трансферите в клуба. Идеята е да се направи сплав от нашите юноши и класни като цена и качество - играчи от чужбина. Отпадат шест дела за "Левски", които са на стойност над 210 000 лева. Благодарим на агента Майез Мустафа." 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?