Медия без
политическа реклама

2,2 млн. лв. ще отдалечат "Левски" от фалит

"Предстои ни най-тежката Коледа в историята на клуба", обяви изпълнителният директор Ивайло Ивков

25 Ноем. 2021
Ивайло Ивков обяснява моментната ситуация в "Левски" по време на първия си месечен отчет като изпълнителен директор на клуба.
СПОРТАЛ
Ивайло Ивков обяснява моментната ситуация в "Левски" по време на първия си месечен отчет като изпълнителен директор на клуба.

Сума от порядъка на 2,2 млн. лв. ще спаси "Левски" от непосредствена опасност от обявяване в несъстоятелност и ще нормализира донякъде положението в клуба. Това обяви Ивайло Ивков по време на първия си месечен отчет като изпълнителен директор на клуба.

"Правим периодични плащания към НАП, но те не са достатъчни. Положението е абсолютно критично и ще продължава в следващите месеци от финансова гледна точка, но нещата са под контрол. Разговаряме с всички. Предстои ни най-тежката Коледа в историята на клуба. Дефицитът, който клубът има в момента, е около 2 200 000 лева, за да преодолеем този първоначален шок. Поне половината от тази сума, която споменах трябва да набавим до Нова година. Дължим две заплати. Бяха четири. Програмата ми минимум е да поддържаме това ниво до края на годината. Притискат ни спешни плащания навън. Хората тук (б.ред. - в клуба) проявяват разбиране. Разбира се, че хората трябва да си получават заплатите. Те си ги заслужават. Най-вероятно няма да изчистим всичко до Нова година, но вървим добре", не скри притеснението си Ивков.

Той все пак отчете, че основният препъни камък за лиценза за следващия сезон е отстранени - подписано е споразумение за дълга към бившия треньор Петър Хубчев и асистентите му. Очаква се също така да бъде сключено споразумение с Насиру Мохамед.

Ивков специално обърна внимание на трудностите около преговорите с Хубчев. "Имаме вече подписано споразумение с Петър Хубчев и неговия екип. Вече е платена първата вноска, там сумата е притеснителна и е разсрочена за следващите шест месеца. Бях попитан дали някога ще подписвам неизгодни за клуба споразумения - ето, подписах първото, но то бе неизбежно. С този казус не бяха постигнати договорености за никакви отстъпки. Сумата, която остава след първоначалните плащания е около 800 000 лева, като включва лихви и главници. Защо Хубчев и компания не направиха никакви отстъпи освен разсрочването, аз не знам. Изключително съм разочарован от това. С чужденците, минали през "Левски", не сме имали такъв случай. Това е един христоматиен случай какво не трябва да правим в бъдеще. Там се допуснаха много грешки от клуба", коментира изпълнителният директор.

За случая с Насиру Мохамед той обясни: "Има решение от ФИФА за 395 000 евро. Започваме своевременно преговори и в същото време ще направим така, че сумата да не е дължима до края на годината, за да не влияе на лиценза на клуба. Вярваме, че и там ще можем да постигнем споразумение."

Имало е и трудности при преговорите със Симеон Славчев, който се оказа ненужен за новия треньор Станимир Стоилов. "Имаше договор с за още година и половина. След проведени преговори и разбиране от другата страна ние се споразумяхме и сключихме много добро споразумение с г-н Славчев и неговия агент. 12 000 и нещо евро + заплатите до края на годината ще бъдат изплатени. Това е доста добро решение на този казус. Водихме тежки преговори, но в рамките на десетина дни успяхме да приключим с този случай", отчете Ивков. По неофициална информация Симеон Славчев се е отказал от около 300 000 лв., като жест към "Левски".

Жест е направил и Станимир Стоилов, който до момента не е получавал заплата. Ивайло Ивков спомена и за оптимистичните неща около клуба: "Подновихме договорите на много млади играчи. Билал Бари също подписа при същите условия. Не трябва да забравяме, че подновихме и с Анди Краев, който се развива със седмици. Не са тайна и трансферите на Сонко и Цунами. Това е идеята за трансферите в клуба. Идеята е да се направи сплав от нашите юноши и класни като цена и качество - играчи от чужбина. Отпадат шест дела за "Левски", които са на стойност над 210 000 лева. Благодарим на агента Майез Мустафа." 

Последвайте ни и в google news бутон