Quantcast

Медия без
политическа реклама

11-и играч бе изхвърлен от снукъра по подозрение за "черно тото"

Ветеранът Марк Кинг е със спрени права до приключване на разследването

18 Март 2023
WORLD SNOOKER
Марк Кинг е постоянна част от снукър елита през последните над три десетилетия.

Англичанинът Марк Кинг е със спрени състезателни права заради съмнителни залози на мач с негово участие, съобщиха от световната професионална асоциация по билярд и снукър (WPBSA). Решението е взето лично от президента на WPBSA Джейсън Фъргюсън и влиза в сила с незабавен ефект.

48-годишният ветеран няма право да участва или да присъства на официални събития на световния снукър тур (WST) до приключване на разследването "или до последващи санкции, които може, а може и да не бъдат наложени". Кинг има право да обжалва наказанието си.

От WST поясниха, че в обект на подозрение се е превърнал мачът между Марк Кинг и Джо Пери от предварителния кръг в Откритото първенство на Уелс. Двубоят се е състоял на 13 февруари 2023 г. в зала "Веню Къмри" в Ландидно и е загубен от наказания англичанин с 0:4 фрейма. Разследват се "нередовни модели на залагане" на въпросната среща.

Кинг е 11-ият играч, изхвърлен този сезон от професионалния снукър по подозрение за участие в "черно тото". Със спрени права и повдигнати обвинения в уговаряне на мачове са и десетима китайци: Лян Уънбо, Лу Нин, Ли Хан, Джао Дзянбо, Бай Ланнин, Чан Биню, Ян Бинтао, Чън Дзъфан, Джао Синтун и Джан Дзянкан.

Марк Кинг понастоящем заема 57-о място в световната ранглиста, а най-високото му класиране е №11 през сезон 2002/2003 г. Англичанинът има една ранкинг титла в кариерата си - от Откритото първенство на Северна Ирландия през 2016 г.

Десетте китайски играчи със спрени права в професионалния снукър получиха официални обвинения, след като световната асоциация (WPBSA) приключи вътрешното разследване на най-големия корупционен скандал в историята на джентълменския спорт.

Още по темата