facebook
twitter

Наблюдател

Убийството на кмета на Гданск показа колко дълбоко разделена е Полша

Привържениците и противниците на правителството живеят в различни светове
автор
Политико
603
ЕПА/БГНЕС
Хиляди поляци демонстрираха срещу омразата и насилието в Гданск в понеделник вечер.

Убийството на кмета на Гданск Павел Адамович разкри, че разделението в полското общество е стигнало най-висока точка за последните три десетилетия, след като страната отхвърли комунизма. Мъжът, убил Адамович на благотворително събитие в неделя, бе представен от властите като психичноболен банков обирджия, обвинил партия "Гражданска платформа", в която бе членувал кметът, за присъдата си.

Убийството "показва степента на политическо напрежение в нашата страна", казва евродепутатът Ярослав Валеса, който бе съперник на Адамович за кметския пост, за полската TVN24. "Случилото се вчера за съжаление е резултат от това, че политиците не носят отговорност за думите си."

53-годишният Адамович бе известен либерален критик на управляващата дясна партия "Право и справедливост" (ПиС). Той подкрепяше либерални каузи като правата на хомосексуалистите и приемане на търсещите убежище в пълно противоречие с идеологията на ПиС и убийството му се възприема като симптом за заболяване на полското общество и политика.

Кметът бе обект на обвинения в злоупотреби от проправителствени медии и крайнодесни активисти. Националистическата Полска младеж дори издаде "акт за политическа смърт" на Адамович преди 2 г.

 

"Фашистки" език

 

Благотворителната акция, в която Адамович участва в неделя, е още по-честа мишена на проправителствени атаки. Основана от рок музиканта Йежи Овшак през 1993 г., организацията Оркестър за коледна благотворителност (WOŚP) се превърна в най-голямата неправителствена благотворителна компания. Всеки януари полските улици се изпълват с деца, които събират пари като част от годишната благотворителна акция и милиони поляци носят значките с червени сърца на фондацията, които показват, че са дарили в кампанията. Със събраните средства се купува болнично оборудване, което системата на здравеопазване не може да си позволи поради липса на средства. Но успехът на Овшак и безкомпромисният му либерализъм го превърнаха в мишена на крайнодесни, на подкрепящите правителството, на депутати от ПиС и на католическите свещеници. Усилията на църквата да събира за благотворителност са далеч по-слабо резултатни от тези на Овшак. Гневът е толкова неудържим, че един полски свещеник обяви публично, че няма да се моли за Адамович, след като бе прободен от нападателя си в неделя.

След смъртта на Адамович Овшак обяви, че напуска фондацията си и обвини хората, които от години заплашват организацията, на което полицията почти не обръщаше внимание. Критиките срещу нас "наподобяваха езика на нацизма, на фашизма, на заплахата", каза Овшак.

 

Политическо разединение

 

Смъртта на кмета шокира страната. Политици от целия спектър призоваха към спокойствие и въздържане от политизиране на убийството. Но напрежението стихна само за миг.

Президентът Анджей Дуда, съюзник на ПиС, свика среща с партийните лидери след убийството, но "Гражданска платформа" отказа да участва. Дуда трябваше да се откаже от идеята си за мълчаливо шествие във вторник в Гданск, след като някои партии го обвиниха, че се опитва да политизира смъртта на Адамович. "Реших, че марш, организиран от властите, не е добро решение", каза Дуда. "Нека всички се допитаме до съвестта си."

Полският народ все повече се разделя на вражески лагери. Градските либерали и крайнодесните поддръжници на правителството научават новините от различни източници, общуват все по-рядко и имат дълбоко различни възгледи за мястото на страната си в Европа и в света. Социалните медии се превърнаха в бойно поле, като всеки, който кривне от партийната линия, става обект на атака.

Дори благотворителните акции се политизират.  WOŚP отбеляза ръст в даренията, след като бе атакувана от поддръжници на ПиС през последните години, защото опонентите на управляващата партия видяха в даренията за фондацията начин да демонстрират отношението си към държавните управници.

 

Разколът ще се задълбочава

 

Проевропейски настроените либерали в Полша гледат на Доналд Туск, бившия премиер и настоящ председател на Европейския съвет, като на възможен лидер, който да свали ПиС от власт на тазгодишните парламентарни избори и във вота за президент догодина. "Ще защитаваме Гданск и Полша от омразата и презрението", заяви Туск в Гданск в понеделник вечер. Привържениците на ПиС искат Ярослав Качински, който е лидерът в сянка на страната, да осъществи програмата си за възстановяване на страната въз основа на традиционните национални ценности и гордостта от историята и религията.

Разделението в Полша започна на 10 април 2010 г., когато самолетът, с който пътуваха тогавашният президент Лех Качински, министри и високопоставени държавни и военни представители, се разби при опит за кацане в Смоленск, Русия. След трагичния инцидент Полша се сплоти, но само след дни обществото се разедини. Мнозинството възприе катастрофата като трагичен инцидент, причинен от неопитни пилоти, опитали да приземят самолета в гъста мъгла. Но пък повечето привърженици на ПиС съзряха конспирация на Туск с руския президент Владимир Путин.

В понеделник вечер хиляди хора излязоха на шествия в памет на Адамович и за да протестират срещу насилието. Но моментът за сплотяване около смъртта на кмета изглежда ще трае още по-кратко. "Разделението няма да отмине, по-скоро ще се задълбочи", прогнозира политологът Марек Мигалски от Университета на Силезия.

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Майк Пенс: Русия се опитва да раздели НАТО

13.02.2019

3449 53
НАКРАТКО
НАКРАТКО

13.02.2019

65
Полша е изнесла 2700 кг съмнително говеждо месо в ЕС

01.02.2019

121

Коментари

РусоРоб

Единствено властелинът на евразийските народи може да обедини страната и сплоти хората, които ще останат разделени само по един критерий - честните и почтени граждани, които редовно гледат RT или Первый канал и споделят всяка мисъл, изказана там, и другите, пратени да урбанизират и облагородят Сибир.

Влез или се регистрирай за да коментираш