facebook
twitter

Наблюдател

Поуката от случая "Щрахе" е за всички в ЕС

Той е предупреждение към всички консерватори, които смятат, че могат да управляват в коалиция с националпопулисти, каквато има и в България
657
ЕПА/БГНЕС
Преди две седмици Щрахе гостува на унгарския премиер Виктор Орбан в Будапеща.

Видеото от Ибиса, заснето по време на тайна среща на австрийския вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе с представителка на предполагаем руски олигарх, е ценен материал. В него виждаме вече бившия лидер на Австрийската партия на свободата - пльоснал се на дивана, подпийнал и освободен от задръжки. Тези кадри са скъп дар за неговите политически противници. Те бяха и сериозно предупреждение към канцлера Себастиан Курц. Предупреждение, на което той вече реагира. Курц обяви, че ще бъдат насрочени предсрочни избори, и заяви, че коалицията с партията на Щрахе вече е невъзможна.

Всъщност видеото от 2017 г. не ни поднесе кой знае какви големи изненади. То не разкри нови черти от характера на Щрахе и партийните му другари. Изненадващи са може би само размерите на нахалството и безочливостта, с които лидерът на Партията на свободата обещава обществени поръчки на руски инвеститори като услуга в замяна на финансова помощ за предизборната кампания на партията му, както и включването на един голям австрийски вестник в схемата. В това видео Щрахе се държи така, сякаш той притежава цялата алпийска република, включително и гражданите ѝ.

Тези разкрития се появиха след редица други скандали, поставили правителството във Виена под силен натиск. Например информацията за това, че членове на Партията на свободата поддържат връзки с член на антиимигрантското Движение за идентичност, за когото се предполага, че е получавал пари от извършителя на нападенията в новозеландския град Крайстчърч.

Преди време друг политик от партията на Щрахе си позволи да сравни хора с мишки. Освен това стана известно, че бирени вечеринки в партиен кръг са преминавали под звуците на националсоциалистически музикални произведения. Списъкът с подобни скандални прояви е безкраен. Австрийската партия на свободата открай време се движи извън спектъра на демократичните партии. Тя съвсем осъзнато спря да се разграничава от неонацистите и други дяснорадикални групировки.

Удар за десните в Европейския парламент

Аферата "Щрахе" е удар за планирания алианс на десните партии в следващия ЕП. Техните лидери сега вдигат рамене и се представят или като жертва на някаква мръсна кампания, или като нямащи нищо общо със случая. Само че случаят с Австрийската партия на свободата напомня отново, че тези партии не искат реформи, а разединяване на ЕС. Той напомни и това: че техният политически модел се корени отчасти в Русия, отчасти във фашизма.

По време на обиколките в рамките на своята предизборна кампания шпиценкандидатът на Европейската народна партия Манфред Вебер се дистанцира от скандалите в Австрия. Открай време той казва, че левите и десни екстремисти и популисти не са решение. Защо обаче Вебер говори и за леви, когато тук съвсем ясно става дума за крайнодесни? И защо дистанцирането му все пак изглежда по-скоро вяло?

За съжаление точно Манфред Вебер беше този, който години наред крепеше възхода на Виктор Орбан в Унгария - премиерът, който вече открито се бори срещу европейските норми и ценности. И за съжаление точно Орбан послужи за пример на Салвини и останалите, които сега копират рецептата му за успех.

Нима Манфред Вебер вече се срамува и затова предпочита да мълчи относно австрийския скандал? Крайно време е да осъзнае какво се случва в десния ъгъл на ЕП, както и това, че не може да си позволи да прави политически сделки с тези партии.

Който скача в блатото, няма как да не се изцапа

Австрийският канцлер Себастиан Курц явно вярваше, че може спокойно да управлява с Партията на свободата. Само че в последно време тя му усложни живота. Курц искаше да запази доверието на хората. Но Щрахе и сие изтикваха коалицията все повече в крайнодясното пространство. Канцлерът трябваше да осъзнае много по-рано, че този съюз няма как да просъществува.  

Всъщност всичко е много простичко: който скача в блатото, няма как да не се изцапа. Който вярва, че може да се уповава на крайнодесни и неонацистки приятелчета, се превръща в полезен идиот. Не може да има правителствени коалиции с хора, които наричат западните демокрации "упадъчни" и мечтаят за диктатура в стил "Путин".

Случаят с видеото на Щрахе е сериозно предупреждение към всички консерватори в Европа, които си мислят, че могат да управляват с националпопулисти и да оцелеят като демократи. 

Ключови думи:

Австрия, Щрахе, ЕС, Вебер
4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бдение за евробъдещето на Северна Македония се проведе пред френското посолство в София

21.10.2019

767 11
Северна Македония ще проведе предсрочни избори на 12 април

21.10.2019

374 5
Доклад хвали България за силно женско присъствие във властта

21.10.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

287 1

Коментари

Meto_ot_Interneto

След капана в Ибиса - масирана предизборна атака срещу  европейските националисти и евроскептици от Дойче Веле и Шпигел (по-дол)). Подобна е ситуацията и в Англия където клеветите срещу Фараж достигнаха апогей. Треска ги тресе брюкселските зелки.😁

onzi

и каква е поуката? че некъв са го напили и записали преди две години, нищо чудно да са го поизнудили малко и сега го пускат по пързалката? каква е? че дойчовското разузнаване е обработило австрийското правителство?

 

някой нещо да мъцна по въпроса защо запис от преди две години се появява сега? м?

 

то верно, че шарани, кълвящи на гола кукичка, винаги ще се намерят...

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Колегите, не се излагайте, моля. С реакция: кво толкоз е станало.

Малко ли е, че Европа се излага. С бавната си реакция.

А поуката с Боко -- кога

дядо Илия

Пък после корупцията била в България! Тя е навсякъде стига да не те хванат. У нас законът не разрешава т.н. подвеждане към престъпление, което е разрешено в Щатите например. Това е решението - подставени лица да те пробват дали си корумпиран или склонен към друго престъпление. След първите случаи на осъдени нещата ще си дойдат на мястото. Ама тези дето прябва да го приемат този закон ще останат на сухо!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×