Quantcast

Медия без
политическа реклама

Какво откри СЗО за COVID-19 в Китай

Вирусът няма предпочитания за пол, но смъртността при мъжете е по-висока от тази при жените. Най-често заразата се разпространява в семейна среда. Действията на Китай са единствените доказано ефективни

08 Март 2020
ЕПА/БГНЕС

В периода 16-24 февруари мисия на Световната здравна организация беше в Китай, за да се събере информация за новия коронавирус, да анализира безпрецедентните мерки за овладяване на епидемията в страната и да отправи препоръки към международната общност за последващите действия срещу разпространението на заразата. Докладът за мисията беше публикуван преди дни. Предлагаме някои от основните констатации на експертите.

 

Демография

Средната възраст на заразените е 51 г., а пациентите са буквално в целия диапазон - от 2-дневно бебе до 100-годишен човек. Мнозинството от заразените - 77.8%, са на възраст между 30 и 69 г. Вирусът няма предпочитания за пол - 51.1% от заразените са мъже. Любопитни обаче са данните за смъртността - тя е почти двойно по-висока при мъжете (4.7%) спрямо нивото й при жените (2.8%). Още малко за демографската картина на заразяването в Китай - 77% от заболелите вследствие на вируса са от провинция Убей, 21.6% са фермери или работници.

 

Разпространение

- COVID-19 се разпространява по капков път и чрез замърсени повърхности при близък, незащитен контакт с вирусоносител. Не е регистрирано заразяване по въздушен път.

- В Китай вирусът се предава от човек на човек предимно в семейна среда. От 344 гнезда с 1308 болни (от общо 1836 случая) в Гуандун и Съчуан, повечето гнезда (78-85%) са в семейства.

 

Симптомите

- Симптомите не са специфични, а проявлението им варира от пълно отсъствие на признаци до тежка пневмония и смърт. Към 20 февруари, на база на 55 924 лабораторни случая, типичните симптоми на заболяването включват: температура (87.9%), суха кашлица (67.7%), умора (38.1%), отделяне на храчки (33.4%), задух (18.6%), възпалено гърло (13.9%), главоболие (13.6%), болки в мускулите и ставите (14.8%), студени тръпки (11.4%), прилошаване и повръщане (5%), запушен нос (4.8%), диария (3.7%), кашлица с отделяне на кръв (0.9%), възпаление на очите (0.8%). Заразените обикновено развиват симптоми, включително по-леки дихателни проблеми и висока температура, средно 5-6 дни след заразяването (това означава среден инкубационен период от 5-6 дни, диапазон между 1 и 14 дни).

 

Кой е изложен на най-голям риск

- Най-висок риск от тежко протичане и летален изход има при хора над 60 г. и хора с други заболявания като високо кръвно, диабет, сърдечносъдови болести, ХОББ и рак. При децата заболяването изглежда рядко и проявяващо се в лека форма, като около 2.4% от всички случаи са при деца под 19-годишна възраст. Много малка част от тях развиват тежки (2.5%) и критични (0.2%) проблеми.

- Към 20 февруари смъртността е 3.8%, като варира от 5.8% в Ухан до 0.7% в други части на Китай. В Китай смъртността е по-висока в началото на епидемията (17.3% сред тези, които развиват симптоми в дните 1-10 януари) и впоследствие пада на 0.7% при пациентите с развитие на симптоми след 1 февруари. Докато при пациенти без съпътстващи заболявания смъртността е 1.4%, то при тези с други тежки проблеми тя е значително по-висока - 13.2% при хора със сърдечносъдови заболявания, 9.2% при диабетноболни, 8.4% при хора с високо кръвно, 8% при пациенти с ХОББ и 7.6% при хора с рак.

 

Картина

Повечето заразени с COVID-19 ще изкарат леко заболяването и ще се възстановят. Около 80% от лабораторно потвърдените пациенти развиват леки до умерено тежки проблеми, включително пневмония. 13.8% развиват сериозни проблеми, 6.1% стигат до критично състояние.

 

Диагностика

- Вирусът, причиняващ COVID-19 е изолиран за пръв път на 7 януари. Забележително е, че броени седмици по-късно вече има набор от надеждни, чувствителни средства за диагностика. Към 23 февруари съществуват 10 вида тестове за установяване на новия коронавирус, само в Китай са одобрени шестима производители на тестове. Производителите имат капацитет да произведат и пуснат в търговската мрежа 1.65 млн. теста седмично. Вирусът се установява в проби от дихателните пътища, фекални и кръвни проби. Според предварителни данни вирусът може първоначално да бъде засечен в горните дихателни пътища 1-2 дни преди развитие на симптоми и да присъства в тялото в продължение на 7-12 дни в по-леките случаи и до 2 седмици в тежките. РНК на вируса е открита във фекални проби у 30% от пациентите от петия ден след появяване на симптомите нататък и при леките случаи продължава да се засича до 4-5 седмици. Не е доказано обаче, че човек продължава да е заразен през този период. Разработват се и серологични диагностични методи, но те все още не са в широка употреба.

 

Блокадата

- Изправени пред неизвестен вирус, властите в Китай предприеха може би най-амбициозната, експедитивна и агресивна операция в историята. Този смел подход промени хода на ескалираща, смъртоносна епидемия.

- От изключително значение за ограничаване на разпространението е практиката на Китай внимателно да идентифицира контактите на хората, които са заразени с вируса. В Ухан над 1800 екипа от епидемиолози - по минимум петима в екип, проследяват десетки хиляди души всеки ден. Между 1 и 5% от проследените хора впоследствие се оказват също заразени с COVID-19. Някои примери:

Към 17 февруари в Шендзен сред 2842 идентифицирани лица, били в контакт със заразени, 100% са проследени и 2240 (72%) са преминали медицинско наблюдение. От тях 88 (2.8%) се оказват заразени с коронавируса.

Към 17 февруари в Съчуан сред 25 493 идентифицирани лица, 25 347 (99%) са проследени, 23 178 (91%) са преминали медицинско наблюдение. Сред тях 0.9% се оказват заразени.

Към 20 февруари в Гуандун сред 9939 идентифицирани лица, 100% са проследени, 7765 (78%) са преминали медицинско наблюдение. Сред тях 479 (4.8%) се оказват заразени.

- При първите случаи в Ухан се смята, че заразяването е от животински произход, тъй като много от заразените са посещавали или работят на пазара за морски дарове. Към 25 февруари източникът все още не е идентифициран. В началния стадий на епидемията някои случаи генерират вериги на заразяване от човек на човек, които водят до епидемичния взрив в града преди да бъдат наложени мерки за контрол.

 

Препоръки за страни без изолиран случай (като България)

 

- Подгответе се незабавно да задействате най-високата степен на системите за реагиране при извънредни ситуации, за да мобилизирате цялото правителство и общество, което е от ключово значение за ранното ограничение на епидемията;

- С най-бърза скорост проверете националните планове за действие в светлината на новите данни за ефективността на немедицинските мерки срещу COVID-19; внедрете бързо установяване на случаите, широкомащабна изолация на болните, осигурете достатъчно капацитет за респираторна подкрепа, внимателно проследявайте контактите на болните;

- незабавно разширете наблюдението за COVID-19, тъй като бързото установяване на случаи е ключово за ограничаване на разпространението; обмислете тестване на всички пациенти с атипична пневмония за COVID-19 и добавете теста за коронавирус към съществуващите механизми за установяване на грип;

- още сега започнете да прилагате строги мерки за превенция и контрол на заразяването във всички здравни заведения, и най-вече в спешните отделения и клиниките за амбулаторно лечение, тъй като именно през тях COVID-19 ще проникне в здравната система;

- незабавно направете оценка на информираността на населението за COVID-19 и коригирайте материалите и дейностите за осведомяване спрямо направените констатации; ангажирайте популярни лекари да разясняват мерките пред медиите.

-------

ЦИТАТИ

Смелият подход на Китай за ограничаване на бързото разпространение на този нов респираторен патоген промени хода на бързо ескалираща и смъртоносна епидемия. Изправени пред неизвестен досега вирус, властите в Китай предприеха може би най-амбициозната, експедитивна и агресивна операция в историята за овладяване на заразата. Безкомпромисната и повсеместна употреба на мерки от немедицински характер представлява ключов опит за глобалния отпор на вируса. 

Голяма част от света все още не е готова - и психически, и материално, да приложи мерки от калибъра на китайските. Тези мерки обаче към настоящия момент са единствените, които доказано предотвратяват или поне минимизират разпространението на заразата от човек на човек. От фундаментално значение за тези мерки са няколко неща - изключително проактивният контрол за светкавично установяване на заразени, бързата диагностика и навременното изолиране на болните, съчетано с повсеместно проследяване и поставяне под карантина на хората, общували отблизо с вирусоносители, както и изключително високата степен на съпричастност и одобрение на мерките от страна на населението.

COVID-19 се разпространява с поразителна скорост; където и да се случат, епидемичните взривове имат много сериозни последици. Има категорични доказателства, че немедицинските интервенции могат да намалят и дори спрат разпространението на заразата. С тревога отбелязваме, че мерките на глобално и национално ниво често не приемат безусловно подобен подход. За ограничение на COVID-19, плановете за действие в краткосрочен план задължително трябва да включват мащабни, висококачествени мерки за защита на общественото здраве от немедицински характер. Тези мерки трябва да се фокусират върху незабавно установяване на случаите и тяхното изолиране, сериозно проследяване на контактите на заразените и поставянето им под наблюдение/карантина, както и пряко участие на населението.

Ключови думи:

коронавирус, СЗО, мисия, Китай

Още по темата