facebook
twitter

Наблюдател

Геополитически ветрове движат F-16 към България

Изборът на американски изтребители служи да затвърди дългосрочното военно, политическо и икономическо обвързване на България със Съединените щати
4039
Пресцентър ГЕРБ
Срещата на Цветан Цветанов с Фиона Хил (вляво) в Белия дом показа, че американското правителство смята превъоръжаването на българската армия за показател за геополитическата ориентация на нашата страна.

Решението по бъдещата сделка за нови изтребители за българската авиация ще бъде политическо. Това повтарят управляващите през последните няколко месеца. Тази необичайна за тях откровеност трябваше да подскаже на обществеността, че всякакви дебати за „тактико-техническите характеристики” на самолетите, които ни предлага да закупим тази или онази държава, всъщност нямат особено значение. По-скоро трябваше да се следи с кого и къде разговарят водещите фигури на ГЕРБ в последно време – така щеше да стане предварително ясен изходът от разиграващата се в момента политическа мелодрама около изтребителите.

Всъщност по-точно е да се каже, че

 

изборът на оръжеен доставчик е геополитически въпрос 

 

Още по време на Студената война двете суперсили – СССР и САЩ, се надпреварваха да лансират продуктите на своите военни индустрии сред страните от Третия свят. Причината беше очевидна – предпочетеното въоръжение, особено тежкото, създаваше трайни военни, политически и икономически връзки между съответните страни. Например решението на арабските държави в ранните години на Студената война да изберат съветското оръжие предопредели за дълго време по-благоприятните позиции на Москва в региона на Близкия изток.

Нашите управляващи изобщо не крият, че именно геополитиката е водещият фактор в решението им да обърнат поглед на Запад. При това не към непосредствените ни партньори от ЕС, а отвъд океана. Показателно в това отношение беше последното посещение на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в Съединените щати в началото на декември м.г. Тогава Цветанов дори беше приет в Белия дом и разговаря с Фиона Хил – старши директор по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност (СНС). Нивото на срещата беше изключително високо за български политик – СНС е органът, в който американският президент обсъжда със своите съветници и членовете на кабинета най-важните въпроси на външната политика, националната сигурност и отбраната на САЩ.

В публикуваното след срещата съобщение се казва, че „в цялостния контекст на събитията в региона е необходимо

 

затвърждаване на стратегическото партньорство

 

между България и Съединените щати”. И многозначително се добавя: „Именно в този аспект трябва да се разглежда и предстоящата модернизация на българската армия”. Цветанов заявява, че очаква българският парламент да излезе с решение през идните няколко месеца. „Решението ще бъде политическо и ще бъде базирано на българските национални интереси и стратегически партньорства. Подобно решение ще затвърди геополитическата ориентация на България за десетилетия напред, тъй като след модернизацията на ВВС предстои модернизиране на сухопътните войски и военноморския флот”, обобщава се в съобщението.

Да, не се казва в прав текст, че управляващите още тогава са били готови да купуват тежко американско въоръжение. Но съвсем недвусмислено се подчертава, че изборът на новите самолети фактически ще затвърди и избора на основен външнополитически съюзник на България за много дълго време напред. И се набляга, че нашата страна трябва да засили „стратегическото партньорство” със САЩ

 

с оглед „събитията в региона” 

 

А през последните четири години основният фактор, който предопределя събитията в Източна и Югоизточна Европа, е рязкото влошаване на руско-американските отношения (изострили се до такава степен, че международните наблюдатели редовно говорят за нова Студена война). В този смисъл превъоръжаването на българската армия трябва да се разглежда като един вид поредна декларация на чия страна застава София в този конфликт. Както и потвърждение за дългосрочното военно, политическо и икономическо обвързване на България със Съединените щати.

Въпросът е деликатен и затова основните политически фигури у нас подхождат много внимателно, когато го коментират. Президентът Румен Радев, който показваше предпочитание към шведските изтребители „Грипен”, въобще не засегна темата за „геополитическата ориентация”. А се задоволи да обвини правителството, че опорочава конкурса за нови бойни самолети, с което компрометира американските ни партньори.

 

„Това е удар по доверието на европейските партньори,

 

които правителството използва като статисти в конкурса. Това е удар и по имиджа на нашите американски партньори, които в очите на българите печелят този конкурс с политически лобизъм, а не по правилата”, заяви държавният глава.

Дори и БСП, обвинявана в антизападни настроения, си отваря очите на четири, за да не направи грешна стъпка. Затова и соцлидерът Корнелия Нинова предпочете да поеме по най-безопасното направление, като атакува правителството също като Радев. „САЩ са член на НАТО и там сме партньори. Швеция е член на ЕС – нашето европейско семейство. Тези съюзи изискват коректно и взаимноуважително отношение между партньорите в тях. Смятаме, че в този избор проблемът не е нито в САЩ, нито в Швеция, а в България. Ние го назоваваме така. Правителството на Бойко Борисов не зачита нито конституция, нито Народно събрание, нито правова държава”, обобщи Нинова позицията на социалистите.

Най-откровен, както винаги, се изказа по темата съпредседателят на „Обединени патриоти” и доскорошен вицепремиер Валери Симеонов. Той поиска процедурата по избор на доставчик да бъде стартирана наново, независимо от политическите съображения.

 

България все пак трябва да има достойнство

 

и след като е обявила едни конкурсни условия, трябва да изисква спазването им от всички участници. Въпросът е принципен и България не бива да се влияе от желанието си за стратегическо партньорство със САЩ. Партньори, партньори, но сиренето е с пари”, коментира Симеонов.

 

Обрат обаче едва ли ще има. Правителството разполага с гласовете на депутатите от ГЕРБ и ВМРО, към които най-вероятно ще добави и тези на ДПС, за да си спечели мандат да започне преговори за закупуване на американски изтребители F-16. Догановата партия трудно ще може да откаже – нали години наред се промотира като „гарант на евроатлантическата ориентация на страната” (макар че никога не е ясно дали европейското или атлантическото измерение е по-важно за движението). Така въпросът изглежда предрешен и е малко вероятно други съображения – финансови или технически, да надделеят над геополитическите.

24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Президентът Радев обмисля вето на приетия Изборен кодекс

15.02.2019

266 5
25 държави събраха $100 млн. помощ за Венецуела

15.02.2019

1965 51
САЩ виждат "нов Холокост" заради амбициите на Техеран

15.02.2019

382 5

Коментари

Magi

Шом сме стигнали до там Цецко да урежда геостратегически въпроси, значи сме на кота / - 50/. Не се чудете защо ние и страната ни е на това дередже.  Във всичките совалки на Цецко до щатите, не разбрах защо Премиерът ни не води тези разговори? Има нещо гнило в ....

Forza NATO

Фиона и Шрек. 

Казуса
снимка на Казуса

Днес България е по-зависима от Вашингтон, отколкото беше зависима от Москва преди 1989 г. Факт.

сталкер пустиняк

проблемът не е нито в САЩ, нито в Швеция, а в България. Ние го назоваваме така. Правителството на Бойко Борисов не зачита нито конституция, нито Народно събрание, нито правова държава”, обобщи Нинова позицията на социалистите.

 

Типичното социалистическо -нихилистично мислене! Щатите не са виновни, че корумпират управляващите ни, шведите не са виновни, че предоставят изстребители без въоръжение (ако се вярва на комисията), но виж ти изненада, България била виновна!  

Даскал Цеко

"Днес България е по-зависима от Вашингтон, отколкото беше зависима от Москва преди 1989 г."

 

Щом можеш да пишеш свободно и публично подобни нелепици, значи днес България не е по-зависима от Вашингтон, отколкото беше зависима от Москва преди 1989 г. Факт. 

 

Казуса
снимка на Казуса

Няма да ти соча на кои места се къса здравата мисъл в написаното от теб. Но е забавно все пак.

ПРЪСТОВЕТЕ

Нелепо е да се пише за свобода и независимост, когато НРБ бе превърната в подмандатна територия с некадърна колониална администрация.

Цялата свобода на туземците се състоив това, че могат свободно да се редят на опашка пред кофите за смет и да се радват на банани през лятото.

 

letec55

Не са нелепици, даскале. България при Тато водеше своя външна политика по отношение на своите съседи, членки на НАТО, пробваше, понякога успешно, да търгува и по "Второ направление", в рамките на СИВ си имахме своята част от баницата и получавахме това, от което имахме нужда на добри и изгодни цени, а СССР, наш основен съюзник, разчиташе на нас и във военно отношение, поради което имахме силна и боеспособна армия.

Сегашният ни основен съюзник, за когото е статията, не ни бръсне за нищо. Унижава ни по този отвратителен начин, изобщо не им пука за това на каква цена ще купуваме, гонят си интереса, който в случая не се изчерпва с някакви нещастни бройки от 8 самолета. Зинали са да разсипят Русия и да лапнат и нейните ресурси, защото не им стигат тези, които награбиха по цял свят. Правят санитарен кордон около нея (пусни си Джордж Фридман в Чикаго, февруари 2015 г.), разполагат средства непосредствено до нейните граници, които силно снижават прага на вземане на решение за ответен удар (в основата на отбранителната доктрина на Русия е възможността за нанасяне на неотразим ответен удар върху агресора, решил да я напада), а с добре платени и устати клакьори успяват да представят ответните действия на Русия за агресия и да представят своите интереси за интереси на НАТО. Фридман откровено го казва - основната външнополитическа цел на САЩ от повече от 100 год. са да не допуснат сближение между Европа и Русия. Това е - гонят си интереса и изобщо не им пука дали този интерес съвпада с интереса на тези, които наричат свои съюзници.

Ей го и посланикът им в Германия какво направи. И той откровен до голо. За САЩ не е толкова важно дали Европа ще купува руски газ, а това той да минава през Украйна. Ясно защо - газопреносната им система вече е тяхна и когато газът минава от там те хем ще могат да контролират цените чрез транзитните такси, хем ще държат ръката на кранчето. Мерси на такива "съюзници"!

JR

Цецоу и геополитика... Ъхъм...

Суджукът е в опасност! От там и плонжовете в краката на сахибите. Заработване на индулгенция, но тъжното за ГРОБ е, че ще е от ден до пладне. Дадат ли жълтиците - шут и Адио Маро! На никой не му трябват лакоми академици от Вършецката школа, нуждаещи се от постоянна смяна на памперсите...🎃🎃🎃

Neopol

В избора на F16 не става въпрос за никаква геостратегия, а за най-прост търговски лобизъм и корупция на грантовете за персони. Става въпрос кой ще прибере едни почти 2 милиарда от бедна България, която няма пари да взигне заплатите и пенсиите, но с лека ръка подарява националното богатство на американската икономика. Америка над всичко, а Цветанов с още един апартамент от "тъщата".

ПРЪСТОВЕТЕ

👍

Adolff

Абе ще им купят играчките.

Архангел

Изборът на американски изтребители служи да затвърди дългосрочното военно, политическо и икономическо обвързване на България със Съединените щати

Глупости. Нашата дружба е конюнктурна, само докато ЕС дава кинти. 

LEFT

👉Застреляни сме отвсякъде! Да живее Цецко - американската подлога!

 

pasi

Адв. Шейтанов твърди ,че  шведите ще ни скъсат от съдене за астрономически суми.

http://epicenter.bg/article/Ne-si-igrayte-na-mezhd...

Mrx

Не са нелепици, даскале. България при Тато водеше своя външна политика по отношение на своите съседи, членки на НАТО, пробваше, понякога успешно, да търгува и по "Второ направление", в рамките на СИВ си имахме своята част от баницата и получавахме това, от което имахме нужда на добри и изгодни цени, а СССР, наш основен съюзник, разчиташе на нас и във военно отношение, поради което имахме силна и боеспособна армия.

 

Цялата източна част на Нефтохим, около 7-8 завода, с изключение на Изкуствения каучук,  бяха заводи построени от западни фирми. Всички те бяха скрап след приватизацията, , а сега там е пусто поле. Химическите заводи във Видин, в Ямбол и много други бяха също построени от западни фирми. Много от фирмите в машиностроенето, електонната индустрия и военната индустрия бяха също построени от западни фирми. Никой от Москва не ни каза да не ги строим, щото били западни.

В последно време наш Боко се е покрил, може би при любовницата си в Барцелона,  Аз се съмнявам, че той се готви за преидент, а пуска оня цървул Цецо да се изказва и на Каракачанката. Ибрикчийството на тази власт към САЩ, наподобява ибрикчийството към Каизерова и нацистка Германия преди 1944г.  И ние знаем какъв е резултатът от това натягане. От САЩ не сме получели и спукан  цент, смо ни доят с помощта на такива ибрикчии, като наш цецооулу. Навремето всяка година Тодор Живков получаваше 1 милиард долара от Брежнев, за ниските цени на селсостопанската ни продукция, както и безплатни газ и дървесина срещу работата на наши работници в СССР и нефт на ниси цени. 

 

Mrx

Щом можеш да пишеш свободно и публично подобни нелепици, значи днес България не е по-зависима от Вашингтон, отколкото беше зависима от Москва преди 1989 г. Факт. 

 

Даскале, това няма нищо общо със зависимостта от Москва. Тогава имаше Студена война и всичко каквото се пишеше се използваше срещу нас. В момента се играе упражнението "Като ми пееш Пенке ли, кой ли те слуша". Може да си пишеш всичко, ама никой не те слуша. Тези кухи лейки герберите, не мислят за българите (виж за Тодор Живков какво съм писал по-горе). Те са готови и България да харижат на САЩ., както сидерунгелът Костов хариза Мариците, да плащаме скъпо и прескъпо.    

kempes

Ама под тая новина и коментари ли има ?

Ужас.

Yantar

Пишете каквото си искате - Живков купи 20-тина от най-модерните изстребители за времето си 80те години и никой не разбра. Пък вече 30 години траят опитите и пазаренето за 8 таралясника на баснословна цена. 

mi6osp.

Я тези, които смятат, че САЩ са в състояние да произведат нови Ф-16 , да си вдигнат ръката.

trunk

Не му е мястото тук да образуваш колики на нЕкой хорица.

Джакомо_Грели
снимка на Джакомо_Грели

На снимката най-горе Флорин Вършецки не е с никаква Фиона,а с фризьорката Цециту ут Елхуву.Както е видно и от рекламните мат'р'яли по стените,това е местният фризьорски салон.Отзад например има портрет на прадядото на Цециту,известният елхувски куафьор Гоце Нашинктонски,преселник от Кукушко,след Балканската война.Прекръстен вече край бреговете на Тунджа на Гошу Бръснаря.Зад двамцата на сликата има и хавлии за баня,както и препариран фазан.В полет.Домнуле Флорин е във весело настроение, токущо постриган на паничка(доколкото е възможно).Пред местни медии даже е споделил,че би искал и бретонче,като на известен наш министър,особено разбиращ от финанси.Същият страдал и от уплах от високо,та живеел по приятели,из разни мазета.Флорин тутакси се сетил,че също изживява стрес от височини.От офиса на боса на известен наш футболен отбор обаче го отрязали,с аргумента,че повече апартаменти за живеене под наем без наем нямали.Пък и той си имал достатъчно.

kempes

Джакомо, тоя стил най-го владее колегата Дзън, признавам го.

Шлифера

Не знам защо се джавка  още като знаем, че ЦВИНОКИО вече си е похарчил комисионните за лобацията и е увеличил значително сградният си апартаментен  фонд....
А иначе ГОЛЬО от плебса ще плаща лиготиите  на ШАЙКАТА видно по долу.....
 
"България ще бъде съдена и осъдена за казуса с "ГРИПЕН", казва адвокатът
Адв. Шейтанов: Не си играйте с международното търговско право! Швеция ще започне процедура срещу нас...."
 
 
 
http://epicenter.bg/article/Ne-si-igrayte-na-mezhd...

Влез или се регистрирай за да коментираш