Quantcast
Безсилието на ГЕРБ прави Караянчева непоклатима | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Безсилието на ГЕРБ прави Караянчева непоклатима

Борисов няма да подари на противниците си огромна победа като оставката на шефа на парламента
8 254
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Нищо особено не се е случило, смята шефът на парламента.

Едва ли останаха много хора извън ГЕРБ, които да възприемат сериозно председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Публикуваният запис на премиера Бойко Борисов, в който се чуха най-гнусни обиди по неин адрес, срина напълно репутацията й. Не че преди се ползваше с особен авторитет – все пак беше издигната да ръководи институция с нисък рейтинг, допълнително компрометирана от политическа партия като ГЕРБ.

И след това, като връх на всичко, стана инцидентът с майките от “Системата ни убива”. Неприятното зрелище, при което гардове от НСО извлякоха протестиращите жени от Народното събрание, а преди това не разрешиха на момче с увреждания да отиде до тоалетната, окончателно демонстрира неадекватното поведение на Караянчева. Какво толкова й пречеха неколцина демонстриращи в тясното и невзрачно предверие към един от многото входове на бившия Партиен дом – така и не се разбра. Публичното им изгонване със сила беше излишна грубост, а от политическа гледна точка – сериозна грешка, за която  ГЕРБ би трябвало да оттегли Караянчева от поста й.

Оставка обаче най-вероятно няма да има.

И не защото Караянчева се заинати и категорично отказа да се оттегли. Мнението й няма особено значение. Опитът ни с ГЕРБ показва, че незаменими хора в партията на Бойко Борисов няма – и тя не прави изключение. Ако босът на управляващата върхушка сметне, че не му отърва да я държи на поста, Караянчева ще се изниже самичка от него, без възражение или съпротива. Само че сега в нейна полза работи кризисната политическа ситуация в страната, която диктува на управляващите, че не могат да отстъпват повече.

А Караянчева оглавява парламента – един от трите най-важни и престижни постове в републиката, наред с президентския и министър-председателския. Да подаде оставка под натиска на протестиращите на улицата – по-голяма отстъпка от страна на ГЕРБ трудно можем да си представим. Това ще се изтълкува като проява на слабост, която ще насърчи противниците на правителството да бъдат още по-активни в атаките си, като следват логиката, че щом могат да съборят председателя на Народното събрание, напълно възможно е да сторят същото и с шефа на правителството. Днес Караянчева, утре Борисов, вдругиден – предсрочни избори. Така изглежда настоящата ситуация в очите на опозицията – политическа и гражданска.

Трудно е да си представим, че управляващите биха се решили да подарят такава огромна победа на опонентите си в момент, в който се борят със зъби и нокти, за да завършат мандата си. Наистина положението изглежда сходно с развитието от края на 2017 г., когато БСП и ДПС натиснаха за оставката на тогавашния шеф на парламента Димитър Главчев. Той нямаше особено желание да се оттегли и съпартийците му в ГЕРБ стояха зад него. Намеси се обаче Борисов – първо порица опозицията, че клати стабилността на държавата, ала след това отстъпи на принципа: “Само мир да има”. Причината да капитулира толкова лесно беше, че тогава тепърва започваше мандата си – и при това само година след като беше претърпял брутално поражение на президентските избори от 2016 г. Борисов искаше да управлява без сътресения до 2021 г. и главата на Главчев, поднесена на тепсия на настръхналите социалисти, му изглеждаше като малка жертва.

Сега в края на 2020 г. нещата са различни.

На Борисов му остават броени месеци начело на държавата,

ала хватката му около властта само се засилва. Трите министерски оставки от средата на юли въобще не отслабиха настървението на противниците му. Оттеглянето на Караянчева също няма да намали политическото и обществено напрежение, защото всички противници на управляващите са фокусирани върху него – искат не друг, а той да си тръгне, тъй като са наясно, че без Борисов къщичката от карти на ГЕРБ ще се срути. Премиерът е наясно с това, както и че ако пожертва Караянчева, това няма да му донесе нищо – даже напротив, ще подбуди враговете му да бъдат още по-решителни и да увеличат пресата върху властта.

От БСП и ДПС са наясно, че най-вероятно няма да получат главата на шефа на парламента. За двете партии обаче това е шанс да влязат в иначе доста съмнителната си опозиционна роля. За протестиращите – възможност да вдъхнат нов живот на каузата си. А за управляващите – да стегнат редиците си срещу своите многобройни противници. За резултата от предстоящата схватка можем да съдим от поведението на самата Караянчева, която ни най-малко не се стресна от публичната буря, в центъра на която се озова, а напротив – брани се агресивно и безцеремонно. Поведението на управляващите и опонентите им в случая предвещава поредната бурна политическа схватка, в края на която Караянчева най-вероятно ще запази поста си – поне до приключването на мандата, който ГЕРБ е решен да довърши.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов поиска още по-гъвкав подход с ограниченията

30.10.2020

Обновена

1561 6
Премиерът прехвърли към парламента купуването на ваксините

30.10.2020

Обновена

10648 43
Премиерът нареди да се свали ДДС и за храната за вкъщи

30.10.2020

Обновена

1333 13

Коментари

Тренд Петков

. Опитът ни с ГЕРБ показва, че незаменими хора в партията на Бойко Борисов няма – и тя не прави изключение. Ако босът на управляващата върхушка сметне, че не му отърва да я държи на поста, Караянчева ще се изниже самичка от него, без възражение или съпротива.....аплаузи. Да помислим драги сънародници....Обществото се ръководи от някакви принципи...нарича се Конституция. Ако както бръщолевят Герб, Воля някакви наричащи себе си Патриоти, са наистина демократични, то фигурата на Председател на Парламента е най-върховната длъжност в републиката. Това е огромна отговорност...Даже и за постъпките на министър-председателя, която е длъжна да контролира чрез парламентарен контрол и да озаптява да не залита.....но това е в идеалния случай. Тук си имаме тъпа путка, не се сърдете че цитирам Премиерът Борисов, просто повтарям негови думи..той не се заинтересува да докаже ,че не са негови думи. Е,  как да имат уважение такива , сетете се сами...Те са курдисани , обгрижени, нахранени, ондулисани и им е през оная работа какво трябва да са за народа...а иначе думи,думи , думи....и не им пука от страхотното презрение на хората

Helen Nona

Боже, как са хванали в кадър  два плитки мозъка от ГЕРБ - единия на Лъчо Мозъка а другия на Простата Кърджалийска шматка Караянчева.....до къде сме го дакарали Боже мой... тез  самозабравили се некадърници да  мислят и приемат законите ни....и резултата е виден...ужас. Тез двамата  с каквито и квалификации  да ги наречеш, все ще им е малко...а  на тях все ще им е весело !!!!!

Evasion

И след това, като връх на всичко, стана инцидентът с майките от “Системата ни убива”.

Какво толкова й пречеха неколцина демонстриращи в тясното и невзрачно предверие към един от многото входове на бившия Партиен дом – така и не се разбра.

Притеснила се е, че ще палят слама във фойето. 

П.С. Аз също не бих пуснал маяма и настимирана да щъкат нито в дома ми, нито на работното ми място. 

Günter Wallraff

ПеКаПе, ПеКаПе ...

Бронщайн
снимка на Бронщайн

За всички недовършени мандати на Баце си спомням само една жена от управляващите реагирала на въвличането и в поредният скандал принципно-Маргарита Попова при скандала с подслушването и на министри, заявявайки че е недопустимо. Освободиха се от нея като я пратиха вице на чемберения. Явно кадровата политика е да се назначават готови да гълтат всичко публично. Пред камера. Полът си е баш джендър и няма връзка с първичните полови белези за да си гербав. Всички са ПГП.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

 

На просветеното внимание на форума -- още една снимка

https://e-vestnik.bg/32994/govoreshtiat-vrat-ot-dzhipkata-i-usluzhlivite-medii/

nebenebe

Маргарита Попова беше похарчена покрай чемберлията. Мисля, че си разбира от работата и си отстоява принципите. 

hamel

Безсилието на ГЕРБ прави Караянчева непоклатима

А изклатима?

Кирил Данаилов

Баце я изклатил между няколко уж мъже в списъка. Тя се почувствала пренебрегната, та му нафотграфирала шкафчетата.

 

Не, не става такъв вариант за ТКП.

 

Интересното е колко трябва да си бит от жени, че да допуснеш като съпруг такава гавра с, е, ТКП, ама все пак твоя съпруга.

nebenebe

Тя май циври. Тежко изпитание беше в Търново.

тодор георгиев1...

Когато си тъпа и проста е лесно да си непоклатим.

На тъщата зетя

Много ала-бализми, които с нищо не променят ситуацията. Думи, които спокойно можеше и да не бъдат написани.

Влез или се регистрирай за да коментираш