Медия без
политическа реклама

Анти-ГЕРБ коалицията в София - един за всички, всички за един

След като ПП/ДБ и "Спаси София" издигнаха Васил Терзиев, темата за потеклото му бързо стана централна

 ПП/ДБ и "Спаси София" издигнаха предприемача Васил Терзиев за кмет на София.
Илияна Димитрова
ПП/ДБ и "Спаси София" издигнаха предприемача Васил Терзиев за кмет на София.

Преди дни известен банкер коментира, че в момента банките в България се дебнат коя първа ще мигне, за да се срути доминото и да започне повишение на лихвите. Е, на политическия фронт една от формациите мигна и битката за кметския стол в София започна. Местните избори ще се проведат вероятно в края на октомври или първите дни на ноември, но един от основните играчи в тях вече показа част от картите си. ПП-ДБ и новоучредената партия "Спаси София" издигнаха кандидатурата на предприемача Васил Терзиев, която е подкрепена и от организацията "Екипът на София". Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев пък ще е водач на листата с общински съветници на новата местна коалиция. Стана известно и че ПП/ДБ и "Спаси София" ще предложат за нов мандат досегашните районни кметове на "Средец", "Слатина", "Изгрев" и "Триадица". Районите в София са 24. Официалното представяне на Терзиев се състоя на полутъмна сцена и в тъмна зала в стил TED Talk - формат, в който звезди от света на технологиите, дизайна и шоу бизнеса говорят за успехите си. 

Терзиев е част от този свят. Той е изключително успешен бизнесмен в IT сектора. Сред основателите е на една от най-големите български компании - "Телерик". През 2014 г. тя е продадена на американската Progress за 262,5 млн. долара в момент, когато за "Телерик" работят над 800 души в няколко държави, а годишните й приходи са около 70 млн. долара. Чрез "Телерик академия" бизнесменът продължава да се занимава с обучение на кадри. 

След официалната номинация на Терзиев може да се направят няколко извода. Единият е, че партиите зад него са мислили над

 

поне част от грешките, които допуснаха преди 4 г.

 

Вярно, през 2019 г. ПП още ги нямаше в политиката, но ДБ и "Спаси София" бяха там и, също като сега, граждани от цяла София очакваха от тях да ги отърват от управлението на ГЕРБ. Както всички помнят, дясната коалиция и "Спаси София" показаха доста различно отношение към вота. От "Спаси София" непрекъснато повтаряха, че битката ще е трудна и че опозицията на ГЕРБ трябва да се подготви максимално добре за нея. Още през юли 2019 г. Борис Бонев обяви, че ще се кандидатира за независим кмет и за общински съветник. В ДБ мълчаха доста по-дълго, като междувременно повтаряха, че техен приоритет е националната политика и съдебната реформа. Накрая "Да, България", ДСБ и "Зелено движение" се спряха на напълно непознатия на софиянци архитект Борислав Игнатов, роден във Варна. В резултат до балотажа стигнаха Йорданка Фандъкова и издигнатата от БСП Мая Манолова. Действащият кмет получи 161 909 гласа (36,37%) на първия тур, а Манолова-123 714 (27.79%). Трети остана Игнатов с 54 330 гласа, следван от неподкрепения от партия Бонев с 47 936. И до днес софиянци питат дали резултатът щеше да е друг, ако ДБ и "Спаси София" се бяха явили заедно и дали Фандъкова щеше още да е кмет, ако ДБ се бе включила по-сърцато в кампанията. На балотажа Фандъкова би Манолова с 209 542 на 189 176 гласа, като важно за победата й се оказа безапелационното превъзходство на ГЕРБ в ромските секции. 

Вторият извод, който може да се направи след номинацията на Терзиев, е, че ПП/ДБ и "Спаси София" или не отчитат като притеснителен, или подценяват сигурния факт, че през месеците до вота бизнесменът ще бъде обект на всякакви нападки, а вероятно и на компромати. С подобен довод Бойко Борисов традиционно отказва да обяви предварително имената на кандидатите на ГЕРБ. За да има по-малко време да бъдат оценявани и да се търсят тъмни места в биографиите им. Например през 2019 г. Йорданка Фандъкова призна 20 дни преди старта на кампанията, че ще се бори за четвърти мандат. А пък през 2016 г. Цецка Цачева бе огласена само 4 дни предсрочно като кандидата на Борисов за президент.

Вместо това ПП/ДБ и "Спаси София" хвърлиха Терзиев в битката далеч преди вота. Така те дават на избирателите време да се информират кой е този човек. В това

 

има известна доза самочувствие,

 

че процесът ще завърши в тяхна полза. Дали то е подплатено? В публичното пространство вече се набляга на факта, че дядото, братът на дядото, чичото и бащата на Васил Терзиев са били офицери и началници в ДС. Бившият шеф на комисията по досиетата Методи Андреев изнесе доста подробности за техните кариери в комунистическите тайни служби. И попита кое ще има превес за десните избиратели – мениджърските качества на Терзиев или въпросът за произхода му, свързан с БКП? От ГЕРБ-СДС вече подеха темата, като определиха кандидатурата му като "тъмночервена". В отговор Терзиев категорично осъди ролята на ДС в българската история. Дали обаче това ще е достатъчно?

Същевременно фактът, че анти-ГЕРБ коалицията първа показа човека си, говори и друго. Очевидно ПП/ДБ и "Спаси София" си дават сметка, че пак са се спрели на абсолютно непознат за софиянци човек и че ще трябва време, докато те запомнят името му. По това кандидатурата на Терзиев в известна степен напомня на тази на Борислав Игнатов през 2019 г. Сега въпросът е дали оставащите четири месеца ще са достатъчни на Терзиев да спечели гласуващите, след като за два месеца преди 4 години Игнатов не успя. Тогава той бе ударен с жълта история за приятелката му, докато сега на сцената се появява сюжет с ДС. Освен това от Терзиев се очаква да убеди жителите на София, че ще е кметът, който

 

ще изтрие спомена  за "Хубаво е, но не е готово"

 

и за "Ремонт на ремонта", за недостига на места в детските градини, за любимите на ГЕРБ фирми, които печелят всички обществени поръчки, за невидяното от никой "Влизаме в кварталите" и т.н. Все неща, с които управлението на Фандъкова стана нарицателно през последните 14 г.

Що се отнася до ГЕРБ, там по традиция кандидатът се крие с дежурното обяснение, че управляващите в София имат по-важни задачи от това да мислят за местните избори. Всъщност в партията на Борисов подготовката за местния вот в София започна още през 2021 г. Още тогава бе ясно, че Фандъкова няма да се кандидатира за пети път и че лидерът на ГЕРБ ще търси друг изпълнител. През септември 2021 г., по средата на мандата на този общински съвет, Борисов обвини тогавашния председател Елен Герджиков, че не рекламира достатъчно добрините, които партията му е направила на града. Герджиков подаде оставка, а на негово място се появи Георги Георгиев, който бе шеф на финансовата комисия в СОС. Не след дълго се заговори, че именно адвокатът и преподавател по право е човекът, който ГЕРБ ще си отгледат за наследник на Фандъкова. През тези 2 г. Георгиев се постара да преизпълни всичко, заради което Борисов уволни предшественика му. Шефът на СОС започна да проверява ремонти, да боядисва яйца с пенсионери, да обучава млади шофьори, да открива спортни празници и още какво ли не. Негов съпартиец неотдавна му направи подкаст в Ютюб и започна да му взима интервюта, които обаче не са много гледани. И все пак може би Георгиев още не е убедил партийния вожд, че е заслужил номинацията си, след като през май Борисов заяви, че не председателят на градския парламент е кандидатът на партията му за кмет. Или пък бившият премиер остава верен на навика си да не обявява предварително кой е фаворитът му. 

От БСП изтече информация, че в битката за София Корнелия Нинова и съветниците й са се спрели на синдикалистката Ваня Григорова, която е икономически съветник на КТ "Подкрепа". На евроизборите през 2019 г. тя се яви като независим кандидат за евродепутат и получи 9320 гласа. Въпреки това на "Позитано" 20 явно смятат, че 44-годишната активистка има потенциала да ги представи добре на местния вот. На този етап обаче е трудно да се повярва, че Григорова може да повтори постигнатото преди 4 г. от Манолова, макар че като хъс и гръмогласност я доближава. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата