Quantcast
Изабел Юпер търгува с наркотици | СЕГА
facebook
twitter

Кинопремиера

Изабел Юпер търгува с наркотици

"Кръстницата" кръстосва полицейски трилър с френско чувство за хумор
1 303
 снимка: Синелибри
Юпер като наркобаронеса с хиджаб и тъмни очила.

Френският филм „Кръстницата“ е едно от малкото събития в последните осем месеца, които успяха да се промушат през иглените уши на пандемията и да бъдат показани в зала 1 на НДК. С него през октомври бе открито шестото издание на фестивала „Синелибри“, а макар и с ограничението от (тогава) 50% запълняемост на залата, комедията с Изабел Юпер се радваше на завиден интерес от страна на публиката. По-малко или повече киномани видяха филма и в последвалите прожекции от кинолитературния фест, както и в онлайн изданието (първо) на „Синелибри“. От този петък „Кръстницата“ трябваше да се "разходи" и по кината в цялата страна – доколкото киноразпространението мърдаше в условията на извънредна епидемична обстановка. Но това няма да се случи, тъй като именно в този ден те отново затварят врати поне до Коледа. Да се надяваме, че организаторите на фестивала и дистрибутори на свежото френско предложение ще съумеят отново да предложат онлайн гледане, защото то остава единствената опция за консумация на култура в локдаун. А „Кръстницата“ е филм, който, без никакви претенции да е шедьовър на седмото изкуство, носи много добро настроение – от каквото несъмнено имаме нужда в тези мрачни дни.

67-годишната Изабел Юпер е вероятно най-изявената френска актриса днес. Вече пето десетилетие тя снима изключително активно – филмографията й наброява над 140 заглавия – и е заслужила многобройни отличия за работата си не само в родната си Франция и на Стария континент, но и отвъд океана (най-вече за филма „Тя“ на Пол Верховен, донесъл ѝ номинации за „Оскар“ и „Златен глобус“ за най-добра женска роля). Юпер не само не избягва, но активно търси актьорските предизвикателства – от сложни психологически роли със сексуална натовареност като тези в „Пианистката“ на Ханеке или „Тя“, през класически драми като „Мадам Бовари“ и „Дамата с камелиите“, до кримки като „Осем жени“ и лековати комедии като „Парижки лудории“.

„Кръстницата“ също привидно е в полето на комедията, но адаптацията по романа на Анелор Кер съчетава хумора с напрегнат полицейски трилър и ясно видим социален подтекст. Във филма на режисьора Жан-Пол Саломе Юпер блести като ярък диамант сред не чак толкова благородна среда – тя е вдовица, претоварена и нископлатена преводачка от арабски в полицейски участък. Средствата и времето си разпределя между своята майка, която е настанила в скъп старчески дом, и грижата за порасналите си дъщери. Героинята ѝ носи карикатурното име Пасианс Портофю, но се оказва от хората, които се смеят последни. Докато прослушва разговорите на дребни бандити и наркопласьори, тя решава да влезе в бизнеса. Оттам става по-интересно. "Кръстницата" е леко, разтоварващо и ангажиращо вниманието зрелище, доминирано от великолепното изпълнение на Юпер. Макар да не е знаела нито дума арабски, тя наизустява диалозите на този труден език до степен на висока актьорска достоверност. Надянала хиджаб - както толкова жителки на Париж напоследък, - Пасианс се гмурка в подземния свят, отхвърляйки редица предразсъдъци и спечелвайки си произнасяното с респект прозвище "Мама Марихуана" (това е и името, под което филмът се разпространява в англоезичния свят).

 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Наркотиците получиха специален допинг статут в спорта

20.01.2021

ЯВОР ЕВТИМОВ

1523 5
Явор Бахаров атакува в съда наредбата за наркотиците

18.12.2020

9589 38
"Пинокио" - хорър за цялото семейство

06.11.2020

АНИТА ДИМИТРОВА

1289 4

Коментари

мравилников

        

 

             Ако аз бях Изабел Юпер или неин адвокат, щях хубавичко да я осъдя тази Анита Д

             Не е едно и също да твърдиш, че героинята, изиграна от Изабел Юпер

             продава наркотици,

             като всъщност още в самото заглавие твърдиш, че актрисата Изабел Юпер

             търгува с  наркотици!

              

              На вниманието на посолството на Франция в България...

 

               A l'attention de l'Ambassade de France en Bulgarie ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        

 

 

 

      

Азбукарче

Добрият, истински журналист може би би написал " Героинята на Изабел Юпер търгува с наркотици".

Не е много сложно, нали?

Има и много други варианти за смислено заглавие, но точно това, жълтее, дори оранжавее.

Оооо оранжево небето......

Ей сега, може би, ще ни затрият!

Свободата, драги ми журналисти, се е разчекнала на върха на копието си!

Свободата на словото имам предвид.

Свободата и на журналиста, и на читателя.

Много от журналистите  не бих взела в екипа си, безкрайно много!

Ама вие нямате ли си редактори?

 

Памфуций
снимка на Памфуций

Че заглавието е клибейт, е, но все пак публикацията е в "Култура"м та би трябвало на визскателните читатели да се досетят, че иде реч за кино и роля. 

Азбукарче

Кликбейт в отдел "Култура"?

В сайта на "Сега"?

Сериозно?

Можете да напишете статия за свободата и за слободията.

Влез или се регистрирай за да коментираш