Медия без
политическа реклама

Вместо достъп, НС дава бърз интернет на журналистите

Исканията за пряк достъп до депутатите останаха неизпълнени

БГНЕС
Законодателите ще продължат да формират политиката на страната зад бариерите с надпис ''контролиран достъп'', през които малцина могат да минат.

Парламентарните кулоари няма да бъдат отворени за журналисти. Това беше потвърдено от официалния писмен отговор до медиите, свръзан с опитите им да извоюват по-добри условия на работа в сградата на бившия партиен дом. Отговорът е подписан от главния секретар на парламента Стефана Караславова. Народните представители склониха единствено да осигурят по-бърз интернет пред пленарната зала.

Миналата седмица 85 представители на различни медии внесоха подписка в деловодството на парламента  с молба да им бъде одигурен свободен дотъп до кулоарите, но без записване на видео и аудио съдържание и фотографско заснемане. В мотивите си те посочват, че към момента разчитат единствено на депутатски изявления, често контролирани от пиари, в неудобното и тясно фоайе пред пленарната зала. Заради ограниченото пряко общуване с депутатите, репортерите не могат да задават допълнителни въпроси, да провеждат неформални разговори или да избистрят неясноти около законопроектите. За да поговорят с полтиците, репортерите трябва или да висят пред пленарната зала, или да ''дебнат'' народните представители до входовете и изходите на парламента.

В отговора, който медиите получиха, им се напомня, че имат достъп до "обособени работни места с необходимото техническо оборудване, интернет, както и вендинг машини за храни и напитки. Освен това представителите на медиите имат пълен достъп до бюфета и кафенето в сградата на Народното събрание". И се допълва, че репортерите ''имат възможност да присъстват на откритите заседания на комисиите, които се провеждат в залите, разположени в сградата, където отново могат да поставят своите въпроси пред народните представители''. Често пъти обаче това е невъзможно, тъй като депутатите или бързат за началото на комисите, или за други работни ангажименти след края им. ''Индивидуални срещи с депутатите могат да се осъществят и в работните помещения на парламентарните групи и народните представители при взаимно разбиране'', се казва в отговора. Взаимните уговорки обаче са сложни за новопристигнали в парламента журналисти, които все още не са изградили работни контакти с депутатите. 

В крайна сметка от сърцата на политиците се откъсна единствено ''шест пъти'' по-бърз интернет пред пленарната зала. А през това време законодателите ще продължат да формират политиката на страната зад бариерите с надпис ''контролиран достъп'', през които малцина могат да минат.

 

Първото заседание на парламента в бившия партиен дом мина под знака на недоволството на журналистите, които от днес също ще трябва да работят там.

 

Ключови думи:

парламент

Още по темата