Медия без
политическа реклама

Вместо достъп, НС дава бърз интернет на журналистите

Исканията за пряк достъп до депутатите останаха неизпълнени

Законодателите ще продължат да формират политиката на страната зад бариерите с надпис ''контролиран достъп'', през които малцина могат да минат.
БГНЕС
Законодателите ще продължат да формират политиката на страната зад бариерите с надпис ''контролиран достъп'', през които малцина могат да минат.

Парламентарните кулоари няма да бъдат отворени за журналисти. Това беше потвърдено от официалния писмен отговор до медиите, свръзан с опитите им да извоюват по-добри условия на работа в сградата на бившия партиен дом. Отговорът е подписан от главния секретар на парламента Стефана Караславова. Народните представители склониха единствено да осигурят по-бърз интернет пред пленарната зала.

Миналата седмица 85 представители на различни медии внесоха подписка в деловодството на парламента  с молба да им бъде одигурен свободен дотъп до кулоарите, но без записване на видео и аудио съдържание и фотографско заснемане. В мотивите си те посочват, че към момента разчитат единствено на депутатски изявления, често контролирани от пиари, в неудобното и тясно фоайе пред пленарната зала. Заради ограниченото пряко общуване с депутатите, репортерите не могат да задават допълнителни въпроси, да провеждат неформални разговори или да избистрят неясноти около законопроектите. За да поговорят с полтиците, репортерите трябва или да висят пред пленарната зала, или да ''дебнат'' народните представители до входовете и изходите на парламента.

В отговора, който медиите получиха, им се напомня, че имат достъп до "обособени работни места с необходимото техническо оборудване, интернет, както и вендинг машини за храни и напитки. Освен това представителите на медиите имат пълен достъп до бюфета и кафенето в сградата на Народното събрание". И се допълва, че репортерите ''имат възможност да присъстват на откритите заседания на комисиите, които се провеждат в залите, разположени в сградата, където отново могат да поставят своите въпроси пред народните представители''. Често пъти обаче това е невъзможно, тъй като депутатите или бързат за началото на комисите, или за други работни ангажименти след края им. ''Индивидуални срещи с депутатите могат да се осъществят и в работните помещения на парламентарните групи и народните представители при взаимно разбиране'', се казва в отговора. Взаимните уговорки обаче са сложни за новопристигнали в парламента журналисти, които все още не са изградили работни контакти с депутатите. 

В крайна сметка от сърцата на политиците се откъсна единствено ''шест пъти'' по-бърз интернет пред пленарната зала. А през това време законодателите ще продължат да формират политиката на страната зад бариерите с надпис ''контролиран достъп'', през които малцина могат да минат.

 

Първото заседание на парламента в бившия партиен дом мина под знака на недоволството на журналистите, които от днес също ще трябва да работят там.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

парламент

Още по темата