Медия без
политическа реклама

Депутатите се оградиха с "китайска стена" срещу медиите

За да се спасят от неудобни въпроси, законотворците изолираха тотално журналистите

Управляващото мнозинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са се договорили помежду си за смяната на сградите, но не си направиха труда да съобщят за това публично.
Илияна Димитрова
Управляващото мнозинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са се договорили помежду си за смяната на сградите, но не си направиха труда да съобщят за това публично.

Първото заседание на парламента в бившия партиен дом мина под знака на недоволството на журналистите, които от днес също ще трябва да работят там. В сградата законотворците и репортерите се движат в различни, обособени пространства и така депутатите трудно могат да бъдат хванати натясно с изненадващи въпроси, каквато бе практиката в сградата на пл. "Народно събрание". 

В края на юли от ИТН разкриха, че от септември народните представители няма повече да заседават в сградата на пл. "Народно събрание", а в зала "Света София" в партийния дом. Оказа се, че управляващото мнозинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са се договорили помежду си за смяната на сградите, но не си направиха труда да съобщят за това публично. "Възраждане" и БСП пък не протестираха, макар че са най-големите противници на "сглобката". Да се преместят депутатите в партийния дом е цел, която хората на Борисов преследват от доста време насам. През зимата на 2020-2021г. действително там бяха проведени няколко заседания, но с идването на кабинета "Петков" на власт, а и заради усложнената ситуация с ковид кризата депутатите се върнаха на пл. "Народно събрание". 

В началото на август председателят на Народното събрание Росен Желязков направи обиколка на представители на определени медии из новото работно място на депутатите. Журналистите, които не бяха поканени, трябваше днес да се лутат из безкрайните коридори на партийния дом, за да стигнат до обособените за тях помещения, които се намират на два етажа разстояние един от друг. В "главната" зала пленарните заседания се гледат на телевизор, но звукът така отеква, че понякога е трудно да се чуе какво говорят депутатите. Това се оказа голяма пречка за телевизиите, които нямат много опции за излъчване на живо и се лутаха дълго време в търсене на достатъчно тихо място.

Непосредствено пред новата пленарна зала, до която се стига с асансьор, се намира второто работно място на журналистите. Там проблемите са още по-големи. На практика, който иска да остане близо до депутатите, трябва да се въоръжи с търпение и да се установи в неголемия коридор пред пленарната зала. А стаите на парламентарните групи са напълно недостъпни, тъй като попадат в зона с ограничен достъп.

Фоторепортерите също не са пощадени от недомислиците в новата сграда на парламента. От пленарната зала до официалната трибуна за изявления те трябва да изминат три етажа, а асансьор няма. Освен това в самата зала фотографите се намират толкова далече от депутатите, че заснемането им е затруднено.

За представителите на медиите тази ситуация усложнява работата им и те се заканиха да протестират срещу парламентарното ръководство. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Народно събрание

Още по темата