Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руската телевизия RT спира работа във Франция

Причината е блокирани банкови сметки

21 Яну. 2023

Руският държавен телевизионен канал RT-France, който преди това носеше името Russia Today, обяви своето закриване. Това съобщи ТАСС, като се позовава на главния редактор на програмата Ксения Федорова. Причината за закриването е блокирането на банковите сметки от страна на френското правителство. „Сметките на телевизионния канал са замразени по искане на Генералната дирекция на финансите към Министерството на икономиката и финансите на Франция. Нашият канал вече не може да продължи да работи", написа Федорова в Туитър.

В прессъобщение на сайта на RT-France се казва, че 123 служители на телевизията, от които 77 журналисти, ще загубят работата си и „рискуват да не получат заплатата си за януари“.

На 19 януари вестник Le Monde съобщи, че банковите сметки на RT- France са блокирани. Тогава руското външно министерство заяви пред ТАСС, че тези действия "ще доведат до ответни мерки срещу френските медии в Русия".

Запитано от Франс прес, френското министерство на икономиката уточни, че активите на телевизията са замразени в рамките на прилагането на последните европейски санкции, а не по инициатива на френската държава, допълва БТА.Обвинени че представляват кремълски инструмент за дезинформация, медиите Спутник и RT получиха забрана да излъчват в ЕС от 2 март – и чрез телевизионен сигнал, и чрез интернет. До момента RT-France продължава да произвежда и разпространява предавания, достъпни въпреки забраната чрез частна виртуална мрежа – Ви Пи Ен. След като Германия забрани RT в края на 2021 г., Франция остана единствената членка на ЕС, където работеше филиал на тази медия.

Ключови думи:

Russia Today, Франция

Още по темата