Quantcast

Медия без
политическа реклама

Фейсбук ограничи публикуването на новини в Австралия

Причината е нов медиен закон

18 Февр. 2021
Илияна Кирилова

Фейсбук блокира достъпа на австралийските потребители до новинарско съдържание на платформата. Това идва в отговор на предложения закон, който ще задължи технологичните гиганти да плащат за новинарското съдържание на своите платформи. От днес в Австралия страниците на всички местни и глобални новинарски сайтове са недостъпни. Австралийското правителство остро разкритикува този ход, като заяви, че с това се демонстрира "огромната пазарна мощ на тези социални гиганти".

Блокирани бяха и страниците на австралийското бюро по метеорология, на здравни ведомства, които публикуват важна информация относно ваксинационната програма срещу Covid-19, на опозиционен лидер от Западна Австралия, както и на редица благотворителни организации. По-късно Фейсбук заяви, че е станала грешка и тези страници не е трябвало да бъдат блокирани. Хората извън страната също нямат достъп до страниците на австралийски медии във Фейсбук.

Според Гугъл и Фейсбук законът несправедливо ''наказва'' платформите им. За разлика от Фейсбук обаче Гугъл подписа сделки с три големи австралийски медии като последната е с магната Рупърт Мърдок за съдържание от новинарските сайтове в цялата му медийна империя.

Австралийските власти изготвиха закона с цел да "изравнят условията за конкуренция" между технологичните гиганти и издателите. От всеки 100 австралийски долара, похарчени за дигитална реклама, 81 долара отиват за Гугъл и Фейсбук.
От Фейсбук заявиха, че законът изправя платформата "пред труден избор: да се опита да се съобрази със закон, който игнорира реалността или да ограничи достъпа до новинарско съдържание в Австралия. С натежало сърце избираме второто'', се казва в публикация. От платформата на  Марк Зъкърбърг припомниха, че Фейсбук е помогнал на австралийските издатели да спечелят около 407 млн. австралийски долара през миналата година чрез опцията за препоръчване на съдържание, а печалбата за самата компания е била минимална.

Съгласно забраната австралийските медии не могат да споделят или публикуват връзки на своите страници във Фейсбук. Националната телевизия ABC и вестници като The Sydney Morning Herald и The Australian имат милиони последователи.

Още по темата