Медия без
политическа реклама

БСП закрива партийната си телевизия

Обсъжда се вестник "Дума" да стане седмичник заради липсата на финансиране

22 Яну. 2024
Когато през 2019 г. Корнелия Нинова представи проекта за БСТВ току що сформираният екип на телевизията наброяваше 50 души
Пресцентър на БСП
Когато през 2019 г. Корнелия Нинова представи проекта за БСТВ току що сформираният екип на телевизията наброяваше 50 души

Българска свободна телевизия (БСТВ) - партийната телевизия на БСП, окончателно прекратява своята дейност след само 5 години в ефир. Малцината останали служители са били привикани преди десетина дни и са информирани да си търсят работа, съобщава "24 часа". 

Телевизията бе създадена през 2019 г. по лична инициатива на лидера на БСП Корнелия Нинова и имаше амбицията да отразява на живо всички важни събития, свързани с партията, да прави собствени предавания, да анализира събитията "без цензура". В последвалия период Нинова неколкократно изтъкваше създаването на БСТВ като голямо постижение и изпълнено свое обещание.

Но телевизията гълташе милиони левове от партийния бюджет. Тя спря да излъчва още през април 2023 г., когато започнаха и спекулациите, че има сериозен проблем с финансирането и бъдещето ѝ. Тогава от БСП отхвърлиха слуховете за закриване и обявиха, че спират телевизията само временно, "поради преместване на студиата и техниката в друга сграда", а екипът излиза в платен отпуск.

Последваха опити дейността на БСТВ да бъде възобновена, но вече липсваха "живи" предавания и със закъснение се пускаха клипове в YouTube. Бяха направени опити за преместването ѝ в помещенията на "Позитано" 20, от които бе изгонен вестник "Земя". Още преди да бъде завършен ремонтът обаче специалисти предупреждаваха, че ТВ нуждите изискват специални студия и техника.

Паралелно с това в БСП се възобновява и друга идея - партийният вестник "Дума" да бъде преобразуван от всекидневник в седмичник, или направо да е само сайт. Дори се говори, че субсидията за вестника е орязана тройно, което автоматично поставя под въпрос съществуването му. А и екипът постоянно намалява - за последните 3 години от "Дума" си тръгнаха, или бяха пенсионирани близо 50% от работещите, които и без това са на минимални възнаграждения. "Уволниха ме", похвали се през почивните дни и карикатуристът Анатолий Станкулов.

На последния пленум на БСП тази събота Нинова и бюрото на партията обявиха и друга рокада - Георги Пирински вече няма да е главен редактор на сп."Ново време". Дългогодишният парламентарист е един от изявените критици на Нинова, а дъщеря му Ана бе сред 13-те изключени от партията на февруарския конгрес през 2023 г.

Пирински ще бъде заменен от журналиста Александър Симов, който бе водещ в БСТВ дори в кратките си мандати като депутат. 

А сред авторите на "Ново време" са професорите Андрей Пантев, Искра Баева, журналистката Велислава Дърева.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

БСТВ, БСП, телевизия