Медия без
политическа реклама

Река в Амазония получи юридически статут на личност

Коми Мемем и нейните притоци са определени със закон за живи същества с права

14 Авг. 2023

От поколения река Коми Мемем е от решаващо значение за препитанието на хората от индианските племена в Западна Амазония. Но от десетки години в района върви активно обезлесяване - на мястото на горите се появяват нови и нови ферми, които допълнително "допринасят" като замърсяват с пестициди водите. И това застрашава с екологична катастрофа.

Затова бразилският град Гуахара-Мирим гласува през юни нов закон, с който определя реката, наричана още известна Лаже, като "живо същество, което има свои права". Така Коми Мемем стана първата река в тропическите гори на Амазония, която има самостоятелни юридически права.

Според новия закон застрашената река и нейните притоци се считат за „живи същества с права, които варират от поддържане на естествения им отток, до защита на горите около тях“. Предвижда се също така комитет от местни хора да наблюдават и дават годишни доклади за реката.

Идеята за новия закон е на Франсиско Оро Варам - който е индианец, но и общински съветник в Гуахара-Мирим. Той вижда в него нов подход за защита на реката от крадци на земя, които незаконно са обезлесили и обработват околните земи, без да спазват никакви екологични норми.

„Освен това ние се организираме допълнително, за да отблъснем нашествениците - заяви Франсиско. - Не можем да се бием с тях с лъкове и стрели. Трябва да използваме законите."

 

ПОДОБНИ ПРИМЕРИ 

Коми Мемем не е първата река, която получава статут на личност. Всъщност новият закон е част от нарастващо движение, предвождано от местни групи за защита на водите. 

През 2017 г. Нова Зеландия създаде правен прецедент, когато предостави статут на личност на река Уангануи в споразумение на стойност $80 млн. с маорите. Бангладеш последва примера, като обяви, че всяка река в страната ще има същите законови права като хората.

През 2021 г. река Магпай, наричана от племету ину Мутухекау Шипу, в Квебек, Канада, стана юридически субект. Законът ѝ даде множество права, включително правото да съди чрез назначените си настойници.

Ключови думи:

Амазония, Бразилия

Още по темата