Медия без
политическа реклама

Археолози в Италия откриха непокътната етруска гробница

Намерена е огромна колекция от керамика и амфори, някои от които съдържали вино от Гърция

03 Ноем. 2023
Il `Sarcofago delle amazzoni` (Саркофагът на амазонките) в Националния археологически музей във Флоренция. Саркофагът е етруско съкровище, датирано от около 350 г. пр.н.е.
БГНЕС
Il `Sarcofago delle amazzoni` (Саркофагът на амазонките) в Националния археологически музей във Флоренция. Саркофагът е етруско съкровище, датирано от около 350 г. пр.н.е.

Археолозите в Италия откриха непокътната етруска гробница отпреди 2600 години, предава БНР.

Гробницата е открита в етруския град Вулчи, намиращ се в северната част на област Лацио. Откритието е уникално, защото гробницата е непокътната и датира от края на 7-и век преди н.е. В нея археолозите са открили огромна колекция от керамика и амфори, някои от които съдържали вино от Гърция, вероятно от остров Хиос. 

Всички предмети, съдове и декоративни аксесоари, чаши, бронзови и железни предмети и керамика, са намерени в перфектно състояние, включително оборудването, необходимо за ритуала на "последното хранене". Смята се, че предмети са принадлежали на високопоставено семейство. 

Археолози обясниха, че откритието представя действителния погребален банкет на етруските, което го прави изключително ценно. Гробницата е със сериозни размери и е вкопана във вулканичен туф. 

В археологическия парк "Вулчи", носещ името на древния етруски град, има редица интересни етруски гробници, чиито стенописи наподобяват тези на тракийските. От времето на етруските във Вулчи се съчетават и останките от Римската империя, завладяла този важен град на Етрурия – държавата на етруските.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

археология, етруски, Италия

Още по темата