Медия без
политическа реклама

ЦИК няма насоки за действие при бомбени заплахи на 2 април

Общините могат да използват досегашните паравани за гласуване, но като премахнати т.нар. ''перденца''

Говорителят на ЦИК Росица Матева
Илияна Димитрова
Говорителят на ЦИК Росица Матева

ЦИК все още не е взела решение за определяне на специален протокол в случай на бомбена заплаха. Това стана ясно от думите на говорителя на комисията Росица Матева по време на последния брифинг преди изборите на 2 април. Матева изтъкна, че утре ще бъде проведена среща с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев и след това ще се реши дали да се изготви протокол за действие. Засега единствените мерки ще бъдат да се изпратят телефони, на които членовете на комисиите да звънят в случай на нужда.

Матева заяви, че е получила уверение от министър Демерджиев, че МВР ще охранява непрекъснато сградите на училищата, където ще се състои вота, така че да не се допуска възможност за нарушаване на изборния процес. 

Няма опасност за провеждането на парламентарните избори на 2 април заради бомбените заплахи в редица училища в страната, в които се помещават Секционните избирателни комисии, заяви  главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, предава БГНЕС.

Матева даде яснота и по въпроса с параваните, които трябва да осигурят тайната на вота. На изборите на 2 април общините ще могат да използват досегашните паравани за гласуване, но като бъдат премахнати т.нар. ''перденца''. Новите стари паравани трябва да бъдат поставени така, че да бъде запазена тайната на вота. 

Промяната в Изборния кодекс, според която тъмната стаичка в изборните секции се замени с непрозрачен параван, стана повод за притеснение от страна на общинските избирателни комисии, които заляха ЦИК със запитвания за размера и вида на параваните. От комисията бяха категорични, че въпросът е в компетенцията на Министерски съвет, откъдето отговориха, че не е тяхно задължение да дадат технически параметри за параваните. 

Като ''фундаментални глупости'' окачестви промените в Изборния кодекс проф. Михаил Константинов в ефира на Би Ти Ви. Според математика в това число влиза ''гласуването с машини, което не съществува в Европа''. А като ''поредна дивотия'' проф.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата