Quantcast

Медия без
политическа реклама

Експерти: Видеонаблюдението и параваните са ''фундаментални глупости''

БГНЕС
Проф. Михаил Константинов и Румяна Дечева, бивш зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК.

Като ''фундаментални глупости'' окачестви промените в Изборния кодекс проф. Михаил Константинов в ефира на Би Ти Ви. Според математика в това число влиза ''гласуването с машини, което не съществува в Европа''. А като ''поредна дивотия'' проф. Константинов определи въвеждането на видеонаблюдението при преброяването на гласовете в края на изборния ден. ''Само в Русия има видеонаблюдение, но Русия не е модел за демокрация'', поясни проф. Константинов.

"През последните две години няколко поред парламента бяха овладени от група невежи и агресивни люде, които решиха, че разбират от избори и ни стовариха върху главите серия от смешни промени'', коментира дългогодишният служител в ''Информационно обслужване'' проф. Константинов. Мнението му беше подкрепено от Румяна Дечева, бивш зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК, според която ''липсата на каквато и да било консултация с експертната и академична общност, липсата на съгласуваност с международните организации, води до всичко това''. ''Идват едни хора, без да се интересуват къде какво е правено и без да дадат време за оспорване на приетите от тях промени'', заяви Дечева. И допълни, че щеше да е по-добре, ако промените в ИК бяха влезли в сила от следващите избори, а не от тези. ''Проблемът е, че у нас промените в законодателството стават в 12 без 2 минути'', каза още тя.

Румяна Дечева засегна и въпроса с параваните, които седмици наред тормозят общините. Относно това как трябва да изглеждат и какви трябва да са параметрите им в закона не е кзана и дума, което ще накара някои общини сами да изработят параваните. Дечева упрекна законодателите, че са отнели правото на ЦИК да дописва правилата там, където законът не е бил достатъчно ясен и категоричен. ''В този смисъл дали е добра идея всеки да прави някакви паравани, е несъществен въпрос. Паравани има навсякъде по света. Машините например също имат паравани, но те в българското законодателство са наречени прегради. Смисълът на параваните при гласуването с хартия е същия като при машините – човек да си обозначи гласа, без да бъде наблюдаван'', обясни Дечева. Тя обаче подчерта, че колкото повече граждани гласуват на предстоящите избори, толкова по-добре и че независимите наблюдатели са тези, които гарантират честния вот.

 

Неразбориите и объркването станаха неразделна част от организирането на изборите на 2 април.

 

Още по темата