Quantcast

Медия без
политическа реклама

Изборите не са застрашени заради бомбените заплахи

29 Март 2023Обновена
Илияна Кирилова

Няма опасност за провеждането на парламентарните избори на 2 април заради бомбените заплахи в редица училища в страната, в които се помещават Секционните избирателни комисии, заяви  главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, предава БГНЕС.

Централната избирателна комисия изпрати снощи писмо до вицепремиера и МВР министър Иван Демерджиев във връзка със стотиците отправени бомбените заплахи до училища от последните два дни.

Комисията поставя въпроси, свързани със сигурността и предвид това, че повечето от секционните избирателни комисии във страната работят на територията на училищните сгради. Заместник-председателят на ЦИК Росица Матева уточни пред БНР: ''Във връзка с писмата, съдържащи бомбени заплахи към училища и университет, как ще се процедира в изборния ден? И да поискаме информация от министър Демерджиев как ще се гарантира сигурността на изборния процес''.

Очаква се днес занятията на учениците да бъдат възстановени, включително и тези в Университета за национално и световно стопанство, който също беше затворен заради бомбена заплаха.

"Служебното правителство положи много усилия, за да бъдат предстоящите избори свободни, честни и добре организирани, въпреки неяснотите и слабостите на бързо гласуваните от предишния парламент промени в изборното законодателство. Умората от честите избори не променя важния факт, че да гласуваш е израз на основно политическо право. Независимо с какво се опитват да ви сплашват - с машините, с видеонаблюдението, с бомбените заплахи по имейл, не е страшно да се гласува", заяви премиерът Гълъб Донев преди днешното заседание на Министерския съвет.

По думите му ще бъде страшно, ако се пропусне възможността да се излъчат достойни хора, които да представляват България.

Още по темата