facebook
twitter

Чужбина

Жан-Клод Юнкер пренебрегна представянето на Румъния в ЕП

163
Пресслужба на ЕК

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер не присъства в пленарната зала на ЕП в Страсбург, където румънският премиер Виорика Дънчила вчера представи приоритетите на румънското председателство на Съвета на ЕС, което започна на 1 януари и ще продължи до края на юни. Традиционно той е в залата при представянето на приоритетите на страната ротационен председател на ЕС и участва в дискусията след това. Вместо Юнкер, който по-рано през деня беше в ЕП,  от името на ЕК говори зам.-председателят и еврокомисар по единния дигитален пазар Андрус Ансип. Той каза, че Брюксел ще подкрепя Букурещ, докато председателства Съвета на ЕС.

Дни преди Румъния да застане начело на ЕС страната беше остро разкритикувана от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който изрази съмнения в готовността на Букурещ да председателства ЕС заради непрекъснатите вътрешнополитически конфликти там.

“Румънското председателство ще работи, за да стане Европа силен глобален играч”, заяви  премиерът на страната Виорика Дънчила в пленарната зала в Страсбург. Това е един от четирите стълба, които ще бъдат основополагащи за председателството - по-сигурна Европа, Европа на общите ценности и Европа на сближаването. Дънчила изтъкна пред евродепутатите, че Румъния настоява за преодоляване на различията между старите и новите държави в ЕС, тъй като всички са равнопоставени. Тя подчерта също, че ще продължи да работи за влизането в ЕС на страните от Западните Балкани. Румънското председателство на ЕС е на мнение, че трябва да се укрепят границите на ЕС и ще действа в тази посока, както и за решаване на кризата с мигрантите и трафика на хора. 

 

Коментар - на стр. 9

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Румъния пак спъва Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор

15.02.2019

794
Румъния остро негодува срещу Западна Европа

05.02.2019

1760
Омбудсманът представя в ЕП петицията срещу двойния стандарт при храните в ЕС

22.01.2019

223 3

Коментари

Libеrtа
снимка на Libеrtа

Редакцията, а защо не публикувате автокритиката на  Юнкер?

 

https://www.lastampa.it/2019/01/15/economia/lautoc...

Влез или се регистрирай за да коментираш