Quantcast

Медия без
политическа реклама

Виктор Орбан разчита на Тръмп да подсили предизборната му кампания

11 Февр. 2022
БГНЕС
Доналд Тръмп и Виктор Орбан през 2019 г. по време на посещение на унгарския премиер в Белия дом.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан се надява бившият президент на САЩ Доналд Тръмп да посети Будапеща по повод началото на кампанията за предстоящите избори, в които управляващата партия на Орбан "Фидес" ще се изправи срещу обединена опозиционна коалиция. Поканата е отправена от свързания с премиера унгарски тинк танк "Център за основни права", каза източник на правителството за в. "Гардиън". "Хората във "Фидес" наистина биха искали Тръмп да посети Будапеща през март", каза източникът, като добави, че Тръмп все още не е отговорил на поканата.

Орбан е поддръжник на Тръмп, като го подкрепи за президентския пост още през лятото на 2016 г. и след това при гласуването през 2020 г. Двамата разговаряха по телефона през януари, а Тръмп върна услугата на унгарския премиер, като публично го подкрепи за изборите през април. Лично посещение на бившия президент на САЩ ще се разглежда като голям стимул за предизборната кампания на Орбан. Двамата се срещнаха по време на посещение на унгарския премиер в Белия дом през 2019 г. Тогава Доналд Тръмп каза, че двамата са "много подобни": "Вие сте уважаван в цяла Европа. Вероятно също като мен сте противоречива личност, но това е нормално", каза тогавашният президент на САЩ. Според анализатори предстоящите избори са най-голямото предизвикателство за управлението на Орбан, откакто стана министър-председател преди 12 години.

Говорителката на Тръмп Лиз Харингтън не отговори дали бившият президент на САЩ ще пътува до Будапеща. Говорителят на Орбан Золтан Ковач също отказа да коментира поканата. Смята се, че Тръмп е поканен на Конференцията за консервативно политическо действие, която ще се проведе на 25 и 26 март в Будапеща. Миклош Санто, директор на "Центъра за основни права", каза пред унгарската информационна агенция MTI, че редица американски сенатори ще присъстват на конференцията. Сред гостите ще бъдат и Сантяго Абаскал, лидерът на испанската партия Vox и синът на Жаир Болсонаро Едуардо. "Фидес" се надява Тръмп да се присъедини към Орбан като основен говорител на събитието, каза източник от унгарското правителство.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?