Медия без
политическа реклама

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел ще посетят Китай

Френският президент Еманюел Макрон също обяви, че през април ще пътува за Пекин

26 Февр. 2023Обновена
Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен
БГНЕС
Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен

Посланикът на Китай в Европейския съюз Фу Конг заяви, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел може да посетят Китай през първата половина на 2023 г., съобщава Global Times. Подготовката за посещението им е в ход и се очаква скоро да започнат чести реципрочни посещения на високо ниво между ЕС и Китай, каза Фу пред китайски медии.

Френският президент Еманюел Макрон също обяви, че през април ще посети Китай.

Дипломати от ЕС разкритикуваха отказа на Китай да нарече конфликта в Украйна война и да призове за изтегляне на руските войски от украинска територия. Фу каза, че гневът на ЕС към Китай заради Украйна е ''ирационален'' и че Китай не иска въпросът да повлияе на развитието на връзките с блока.

След като външното министерство на Китай публикува документ в петък, очертаващ позицията му относно войната, Хорхе Толедо, първият дипломат на ЕС в Китай, каза пред репортери в Пекин, че някои части от документа са обезпокоителни.

През декември Фу каза, че войната е поставила Китай в много трудна позиция спрямо ЕС, след като Мишел, по време на посещение в Пекин в началото на декември, призова китайския президент Си Дзинпин да използва влиянието на страната върху Русия във връзка с войната в Украйна.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата