Медия без
политическа реклама

Ураганът Айда e най-скъпото природно бедствие

01 Септ. 2021
Нанесени от Айда щети в Луизиана.
БГНЕС
Нанесени от Айда щети в Луизиана.

Ураганът Айда, който помете крайбрежието на Мексиканския залив в САЩ през уикенда, може да се превърне в най-скъпо струващото метеорологично бедствие, съобщи ООН в сряда, приветствайки факта, че мерките за превенция драстично са ограничили жертвите, предава БГНЕС.

Луизиана и Мисисипи все още правят равносметка на щетите от бедствието, причинено от мощната буря от категория 4, която връхлетя точно 16 години след като ураганът Катрина опустоши района. Известно е, че Айда е убила четирима души, въпреки че се очаква броят на жертвите да нарасне, и остави без ток повече от милион имоти в Луизиана.

"Има вероятност икономическите разходи да бъдат по-високи от тези при Катрина'', каза Петери Таалас, който оглавява Световната метеорологична организация (СМО) на ООН, пред репортери в Женева. Той посочи като илюстрация ''големите щети на електрическата система в Луизиана''.

Досега Катрина, която погуби повече от 1800 души и унищожи големи части на Ню Орлиънс, се смяташе за най-скъпото бедствие. Доклад на СМО, който изследва смъртността и икономическите загуби от извънредни метеорологични, климатични и водни ексцесии между 1970 и 2019 г., установи, че Катрина е предизвикала почти 164 милиарда долара икономически загуби. За момента ураганите Харви и Мария, които вилняха през 2017 г., се считат за второто и третото най-скъпо бедствие, свързано с времето, нанесли щети съответно от близо 97 и 69 милиарда долара.

Taaлас каза, че вероятно ще отнеме месец или повече, преди да бъде направена пълна оценка на загубите, причинени от Айда. Той приветства, че подобрените системи за ранно предупреждение и защита от наводнения, както и процедурите за евакуация, изглежда са спасили много животи. ''Добрата новина, когато става въпрос за Айда, е, че жертвите в сравнение с Катрина са много по-малко'', каза Таалас.

След като опустоши бреговете на Луизиана, ураганът Айда отслабна до тропическа буря с навлизането си във вътрешността на САЩ.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Айда, САЩ, ураган

Още по темата