Медия без
политическа реклама

Турция къса споразумението с ЕС за връщане на мигранти

Това е отговорът на Анкара на наложените от Брюксел санкции за сондажите край Кипър

25 Юли 2019
Турските гранични власти спасяват мигранти, чиято лодка е потънала в Егейско море край бреговете на курорта Бодрум.
EПА/БГНЕС
Турските гранични власти спасяват мигранти, чиято лодка е потънала в Егейско море край бреговете на курорта Бодрум.

Турция спира да изпълнява споразумението с ЕС за обратно връщане на мигранти, обяви министърът на външните работи на страната Мевлют Чавушоглу в интервю за местния тв канал TGRT Haber. Това е отговорът на Анкара за санкциите, които Брюксел й наложи заради сондажи за природен газ в кипърската икономическа зона. "Няма да чакаме пред вратата на ЕС. Споразумението за реадмисия и отпадането на евровизите за турски граждани ще влязат в сила едновременно", заяви дипломат номер 1 на Турция. 

Според анализатори Мевлют Чавушоглу говори за споразумение за реадмисия между ЕС и Турция от 2014 г., което позволява на страните членки да връщат обратно нелегалните имигранти, които влизат в Европа от турска територия. Едно от условията по него беше отпадане на визи за пътуване на турските граждани в ЕС при определени условия. 

Говорителката на ЕК Наташа Берто заяви вчера, че двете страни все още са ангажирани с прилагането на "договорката". Тя добави също, че изпълнението на споразумението между ЕС и Турция остава условие за либерализиране на визовия режим. Берто обаче говореше за сделката от 2016 г., която официално не е споразумение. Според договорката от март 2016 г. ЕС трябва да приема по един сирийски бежанец от Турция в замяна на всеки един нелегален емигрант, влязъл в общността от Турция. Анкара пък се задължава да връща тези имигранти в страните, от които са дошли. 

Пред тв канала TGRT Haber. Чавушоглу подчерта, че „за Турция европейските санкции нямат стойност“. На 15 юли външните министри на страните в ЕС решиха да наложат санкции на Турция заради сондажи за газ във водите на изключителната икономическа зона на Кипър. Заради "продължаващите и нови незаконни сондажни дейности"  ЕС прекъсва преговорите с Анкара за споразумение за въздушния транспорт и приканва Европейската инвестиционна банка да преразгледа отпускането на кредити на Турция. Освен това ЕС намалява с почти 150 млн. евро  помощ, предвидена за Турция през 2020 г.

Междувременно по време на спецакции в последните две седмици за нелегални мигранти в турския мегаполис Истанбул са арестувани над 6000 души, сред които има и сирийски граждани, обяви вътрешният министър Сюлейман Сойлу, цитиран от агенциите. „Провеждаме операция от 12 юли… Хванахме 6122-ма души в Истанбул, включително 2600 афганистанци“, каза той. Министърът обясни, че заловените сирийци са изпращани в бежански лагери. Той посочи, че някои сирийци „доброволно“ се връщали в райони на родината си, където боевете са стихнали. Сойлу отхвърли твърденията, че  стотици сирийски бежанци са били изпратени обратно в родината си, след като били принудени да подпишат документ за съгласие на турски език, който те не разбирали.

КАРЕ - НОВИ ЕВРОПЕЙЦИ

29 807 турци са получили гражданство от страни, членки на ЕС, през 2017 г., според данни на Евростат. От тях става ясно, че 825 447 души са придобили еврогражданство - Италия е дала статут на най-много чужденци - на 18%; следвана от Великобритания (15%), Германия и Франция (14%). С най-малко нови граждани са се сдобили Швеция и Испания - едва 8%.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата