Quantcast

Медия без
политическа реклама

Турция има алгоритъм за следене на приятели и съседи на гюленисти

Тестът, известен като ФЕТО-метър, служи за откриване на правителствени врагове

25 Ноем. 2021
БГНЕС
Президентът на Турция Реджеп Ердоган

Доклад, публикуван от базираната в Обединеното кралство международна организация за правата на човека StateWatch, цитиран от онлайн медията Balkan Insight, съобщи, че Турция изплзва алгоритъм за откриване на  опоненти на правителството в турските въоръжени сили. В доклада се казва, че повече от 20 000 военни са били уволнени след неуспешния опит за преврат през 2016 г. въз основа на алгоритми.

''Докладът проследява използването на алгоритми и други базирани на информация системи от турското правителство в неговата безмилостна борба срещу тероризма след събитията през юли 2016 г. Хиляди хора бяха уволнени от работа, задържани и преследвани чрез позоваване на резултати, получени от т.нар. ФЕТО-метър'', каза Али Йълдъз, един от авторите на доклада. Йълдъз добави, че ''тази ситуация далеч не е уникална за Турция, тъй като много държави прибягват до инструменти за проследяване в борбата срещу тероризма и възможността всеки да стане жертва на алгоритмично преследване е голяма''. Докладът служи като ''сигнал за повишаване на осведомеността за разрушителните последици от алгоритмичното преследване и потисничеството не само в Турция, но и в целия свят'', добави Йълдъз.

Така нареченият ФЕТО-метър се основава на 97 основни критерия и 290 подкритерия, много от които нарушават личната неприкосновеност. Името препраща към поддръжниците на духовника Фетхуллах Гюлен. След неуспешния опит за преврат от юли 2016 г. Ердоган заговаря за основана от Гюлен терористична организация ФЕТО, но самият Гюлен отрича това и дори заклеймява опита за преврат.

Въпросите за профилиране и точкуване на заподозрени лица в редиците на армията включват информация за техния семеен статус, образование, банкови сметки, училищата на техните деца, повишения и препоръки в армията. Въпросникът изисква информация за роднини и съседи.  ''Стотици хиляди хора са профилирани и им е поставена оценка от алгоритъма, който се управлява от специално звено, наречено ''Служба за съдебни производства и административни действия'' в рамките на турския флот'', каза Емре Туркут, експерт по международно право за правата на човека от Hertie School Berlin. Туркут заяви, че докладът включва свидетелства на няколко високопоставени бивши военни офицери, които са потърсили убежище в ЕС, след като са били таргетирани от системата, и подчертава, че прилагането на алгоритъма е било произволно и е последвано от наказателни мерки не само срещу основните заподозрени, но и срещу всеки в техния социален кръг, включително членове на семейството, колеги и съседи.

От 2016 г. насам 292 000 души са били задържани и близо 598 000 души са разследвани за предполагаемите им връзки с Гюлен, припомня Balkan Insight. Според турските министерства на отбраната и вътрешните работи близо 21 000 членове на въоръжените сили, 31 000 полицаи, повече от 5 500 служители на жандармерията и 509 души брегова охрана също са загубили работата си поради предполагаеми връзки с Гюлен. Повече от 30 000 души все още са в затвора поради предполагаеми връзки с духовника, а над 125 000 държавни служители са уволнени.