Quantcast

Медия без
политическа реклама

Тръмп: Иран няма да има ядрена бомба

Техеран предупреди, че може да свали още американски дронове

25 Юни 2019
ЕПА/БГНЕС
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео (вляво) пристигна в Саудитска Арабия за преговори с близките американски съюзници на фона на нарастващото напрежение с Иран. Съветниците по националната сигурност на Израел, САЩ и Русия се срещат в Ерусалим, като основна тема се очаква да бъде Близкият изток и най-вече Иран.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че не е изпращал послание на Техеран, с което предупреждава за атака на САЩ, която впоследствие отмени. "Не съм изпращал такова послание", каза Тръмп в предаването на Ен Би Си Meet the press, след като редица медии цитираха свои източници, според които той е предупредил Иран чрез Оман. "Аз не търся война", каза президентът. Запитан дали смята, че Иран иска война, той отговори: "Мисля, че те искат да преговарят. Мисля също, че искат да сключат сделка. А моята сделка е ядрена. Вижте, те няма да се сдобият с ядрено оръжие... Не мисля, че им харесва положението, в което се намират. Тяхната икономика е напълно разбита". Само преди дни президентът Тръмп призна, че е наредил удар срещу Иран, но се е отказал малко преди началото на атаката.

В същото време иранският президент обвини САЩ, че подхранват напрежението в нестабилния регион на Персийския залив, в момент, когато кризата между двете страни ескалира. "Американската агресия сложи началото на нови търкания в региона", каза Хасан Рохани, подчертавайки, че сигурността в Персийския и Оманския залив е от особено значение за много страни по света. Иранският президент порица предполагаемото нарушаване на въздушното пространство на Иран от американския дрон, който беше свален миналия четвъртък от иранска ракета. Според Техеран дронът е летял над негова територия, а според Вашингтон безпилотният самолет е летял над международни води. Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф съобщи днес в Туитър, че на 26 май е имало друг инцидент, при който американски дрон е нарушил иранското въздушно пространство. Иранският военноморски адмирал Хосейн Ханджи предупреди в САЩ, че Техеран може да свали още американски безпилотни военни самолети, съобщи частната иранска агенция Тасним.

АТАКИ

Иран заяви, че нито една кибератака срещу ислямската република не е била успешна, след като американските медии съобщиха, че САЩ са стартирали такава миналата седмица, написа министърът на телекомуникациите Мохамад Джавад Джаруми в Туитър. Според него през миналата година Иран е отразил 33 милиона такива кибернападения.

Още по темата