Quantcast
Тел Авив изпревари Хонконг и Париж като най-скъп град за живеене | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Тел Авив изпревари Хонконг и Париж като най-скъп град за живеене

В Дамаск пък е най-евтино
545
 Pixabay
Тел Авив

Тел Авив се класира като най-скъпия град за живеене в света благодарение на бързото нарастване на инфлацията, което повиши цената на редица стоки и услуги в целия свят в следствие на пандемията от коронавирус. Израелският град се е изкачил с пет места за последните 12 месеца в класацията, съставена от Economist Intelligence Unit (EIU) за най-скъп град, и отне титлата от миналогодишните победители Париж, Хонконг и Цюрих.

Френската столица остана на второ място заедно със Сингапур, а Цюрих и Хонконг са в първата петица. Ню Йорк е на шесто място, Женева е на седмо, а Копенхаген, Лос Анджелис и Осака завършват топ 10. Лондон се издигна с три места до номер 17 в годишната класация. Дамаск беше класиран за най-евтиния град за живеене в света, следван от Триполи в Либия и Ташкент, столицата на Узбекистан.

Първенството на Тел Авив се дължи отчасти на силата на националната валута спрямо долара, както и на увеличението на цените на транспорта и хранителните стоки. Градът беше класиран като втория град с най-скъпи алкохол и транспорт, пети е графата за разходи за лични грижи и шести за отдих. Тел Авив е в челната тройка във всичките 10 основни категории разходи на EIU, като индексът му се е увеличил с 5 пункта спрямо миналата година.

Данните за 50 000 стоки и услуги в 173 града бяха събрани през август и септември след покачване на цените. Средно цените са се повишили с 3,5%, което е най-бързият темп на инфлация, регистриран за последните пет години. Проучването включва разходите за наем, но не взема предвид цените на имотите.

Ключови думи:

Тел Авив, Израел

Още

Бенямин Нетаняху преговаря за сделка по дело за корупция

17.01.2022

723
Израел отказва да участва в сделка с Иран

10.01.2022

440
Борис Джонсън: Вирусът взе страшна дан

09.01.2022

5876