Медия без
политическа реклама

Съветникът на Джо Байдън се срещна със Светлана Тихановская

21 Юли 2021
БГНЕС
Светлана Тихановская

Помощникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан се срещна с бившия кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановская, която е във Вашингтон, предаде БГНЕС.

''САЩ, заедно със съюзниците и партньори си, ще продължат да държат режима на Лукашенко отговорен за действията си, включително чрез налагането на санкции'', се казва в изявлението на пресслужбата на Белия дом.

От Вашингтон заявиха, че Съливан е потвърдил искането на администрацията на Байдън беларуските власти да разрешат международно разследване на събитията от 23 май, когато самолетът на Ryanair кацна принудително в Минск, а опозиционния журналист Роман Протасевич, и приятелката му бяха задържани, да освободи политическите затворници и да влезе в диалог с опозицията с цел провеждане на свободни и честни президентски избори под надзора на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

В същото време президентът на Беларус Александър Лукашенко разпореди да се преразгледа броят на служителите в дипломатическите представителства на страната в европейските държави, предаде ''Дойче Веле''.

''За какво ни е да държим там един куп дипломати, при положение, че изобщо не търгуваме с тях, а политическите отношения, дипломацията – тя просто липсва и вреди на държавата'', заяви държавният глава на съвещание по външнополитическите приоритети на страната.

Според Лукашенко, по кадровите въпроси трябва да се действа ''от гледна точка на живота и практиката'' и във всяко посолство да останат само посланикът и по един сътрудник. Щатът на дипломатическите представителства може да се разшири отново, само ако се възобнови сътрудничеството с европейските държави, смята той.

БГНЕС припомня, че в края на миналата година в няколко държави, включително Германия, Великобритания, Литва, Словения, Украйна, Чехия и Южна Корея, бяха открити така наречените народни посолства на Беларус. Алтернативните дипломатически представителства бяха създадени от местната беларуска диаспора с подкрепата на опозицията в Беларус и на лидера ѝ Светлана Тихановская.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?