Медия без
политическа реклама

Съдът в Албания пусна договора за мигрантите с Италия

31 Яну. 2024
Италианският остров Лампедуза е обичайната цел на мигрантите от Африка, които пристигат с лодки през Средиземно море
BGNES/EPA
Италианският остров Лампедуза е обичайната цел на мигрантите от Африка, които пристигат с лодки през Средиземно море

Конституционният съд на Албания одобри сделка, позволяваща на Италия да изгради мигрантски центрове на албанска територия, която беше критикувана от опозицията и правозащитни групи, съобщи БГНЕС.

Законодателите от албанската опозиционна Демократическа партия дадоха споразумението на съда, твърдейки, че то нарушава конституцията. Върховният комисар на ООН за правата на човека каза миналата седмица, че планът поражда загриженост относно произволното задържане на мигранти и условията им на живот. Проектът беше сравнен с плана на британското правителство да изпрати търсещи убежище в Руанда, който беше оспорен от Върховния съд на Великобритания.

Европейската комисия заяви, че италианските планове не нарушават правото на ЕС. Конституционният съд на Албания постанови вчера, че споразумението е в съответствие с конституцията и може да отиде за ратификация в парламента. Според плана, обявен през ноември, Италия ще открие два мигрантски лагера в Албания, която не е членка на ЕС. В единия мигрантите ще бъдат проверявани при пристигането си, а в другия ще бъдат настанявани, докато молбите им за убежище бъдат обработени. Тогава те могат да влязат в Италия или да бъдат върнати обратно в родината си, каза италианският премиер Джорджия Мелони. Албанският премиер Еди Рама заяви, че страната му се чувства задължена да помогне на Италия поради специалните отношения между двете страни и начина, по който Италия прие стотици хиляди албанци през 90-те години след падането на комунизма.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата