Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съд постанови, че Франция е виновна за изменението на климата

03 Февр. 2021
БГНЕС

Съд постанови, че Франция не е предприела достатъчно действия за борба с климатичние промени, след като група неправителствени организации заведоха дело срещу страната, предаде ''Асошиейтед прес''.

В решението си Парижкият административен съд призна екологичните щети, свързани с изменението на климата, и обяви държавата за отговорна, че не е изпълнила целите си за намаляване на парниковите газове. През декември президентът Еманюел Макрон, който подкрепя борбата срещу изменението на климата, настоя за засилване на усилията на Европейския съюз за намаляване на парниковите газове с поне 55%  до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г.  Представителствата на ''Оксфам'' и ''Грийнпийс'' във Франция, както и още две организации обаче казват, че лобирането на Макрон за глобални климатични действия не е подкрепено от достатъчно сериозни вътрешни мерки за ограничаване на емисиите, предизвикващи глобалното затопляне.

Съдът постанови, че съществува връзка между екологичните щети и неспазването на националните цели, определени от Парижкото споразумение от 2015 г. относно изменението на климата. В решението се казва, че в този случай парична глоба не би била подходяща и вместо това репарациите трябва да са свързани с изпълнението на целите за намаляване на парниковите газове.

Четирите неправителствени организации, които заведоха делото, нарекоха решението ''първа историческа победа в битката за климата'', както и ''победа за истината''.

Съдът си даде два месеца, за да вземе решение относто мерките за отстраняване на проблема и предотвратяване на влошаването му. Френската държава обаче трябва да плати на жалбоподателите символично обезщетение от едно евро, което е обичайна практика във Франция.

Още по темата