Медия без
политическа реклама

Снощните сблъсъци в Белград завършиха с един ранен

Полицията овладя напрежението, но това няма да е край на протестите

11 Юли 2020
ЕПА/БГНЕС
Ранен човек лежи на улицата, докато полицаи разгонват демонстранти

Антиправителственият протест в Белград снощи завърши след задържането на няколко десетки подстрекатели на безредици, съобщи кореспондент на ТАСС от мястото на събитието.

Протестът започна мирно около 19:00 местно време. Студенти седяха по тротоарите, представители на националистически движения скандираха лозунги за Косово, пяха и патриотични песни. Около 21:00 ч. в тълпата пред парламента стана конфликт между протестиращи, един от участниците в акцията бе прободен с нож. Цивилни полицаи задържаха виновника и оказаха първа помощ на пострадалия.

Но след инцидента обстановката на площада се изостри. Протестиращите разбутаха металните заграждения и се опитаха да избият вратата на парламента. В този момент пристигна отряд за борба с безредиците, който с палки отхвърли нападателите. В отговор срещу силите на реда полетяха запалителна средства.

Около 22:00 ч. полицията започна да изтиква протестиращите от площада, като използва сълзотворен газ. Облакът му обхвана и журналистите, включително кореспондента на ТАСС, който трябваше да надене противогаз, както и много други репортери, работещи на мястото на събитието.

Групи от 20-30 радикални протестиращи бяха изтласкани към близките улици и там бяха задържани от части на жандармерията. След това безредиците в града спряха. Мирните протестиращи спокойно тръгнаха към домовете си.

По-късно от площада пред парламента се изтеглиха полицейските коли и той съвсем опустя. В центъра бе възстановено автомобилното движение.

Ключови думи:

Белград, протести, сблъсъци

Още по темата