Медия без
политическа реклама

Силно земетресение удари границата между Китай и Киргизстан

23 Яну. 2024
ЕПА/БГНЕС
Служител на местна електроснабдителна компания монтира осветително оборудване във временен подслон в региона Синдзян.

Земетресение с магнитуд 7 по скалата на Рихтер на границата между Китай и Киргизстан, съобщи Геоложката служба на САЩ (USGS), предава БГНЕС.

Земетресението е регистрирано малко след 02:00 ч. (18:00 ч. по Гринуич) на дълбочина 27 км, съобщи USGS, в китайския регион Синдзян, на около 140 км западно от град Аксу.

Местните телевизионни канали в индийската столица Ню Делхи съобщиха за силни трусове в града, намиращ се на около 1400 км. Малко след това в района бяха регистрирани още три земетресения с магнитуд 5,5, 5,1 и 5,0.

От USGS заявиха, че са възможни жертви, въпреки че в планинския, селски район, където е станало земетресението, не е съобщено веднага за такива. "Вероятни са значителни щети, а бедствието е потенциално широко разпространено", се казва в доклада му.

Земетресението стана ден след като свлачище погреба десетки хора и уби най-малко осем в югозападната част на Китай.

При земетресение през декември в северозападната част на страната загинаха 148 души, а хиляди бяха разселени в провинция Гансу. Това земетресение беше най-смъртоносното в Китай от 2014 г. насам, когато в югозападната провинция Юнан загинаха повече от 600 души. 

Още по темата