Медия без
политическа реклама

Швеция има нов премиер

17 Окт. 2022
Лидерът на шведските консерватори Улф Кристерсон.
БГНЕС
Лидерът на шведските консерватори Улф Кристерсон.

Лидерът на шведските консерватори Улф Кристерсон е избран за министър-председател на Швеция от парламента при гласуване, предаде АФП. При него десницата за първи път е подкрепена от крайнодесните "Шведски демократи".

Кристерсон беше избран със 176 гласа "за" и 173 "против". В петък се стигна до споразумение за съставяне на трипартийно правителство между Умерената партия, християндемократите и либералите, подкрепени в парламента от ключовия си съюзник "Шведски демократи".

Три шведски десни партии се съгласиха да сформират правителство на малцинството с безпрецедентната подкрепа на крайнодясната ''Шведски демократи'', каза лидерът на консерваторите Улф Кристерсон.

"Благодарен съм и се радвам за доверието, което получих от парламента, а също и значително смирен пред задачите, които ни предстоят", заяви Кристерсон на пресконференция след гласуването.

Очаква се той да представи новото си правителство във вторник.

''Шведските демократи'' бяха големите победители на парламентарните избори на 11 септември. БГНЕС припомня, че те станаха втората по големина партия с рекордните 20,5% от гласовете, отстъпвайки само на социалдемократите.

Сега десният блок има 176 места в парламента, а левите - 173.

В петък четирипартийният алианс на Кристерсон представи пътна карта от 62 страници, силно повлияна от програмата на крайната десница. В нея се обещават сериозни мерки срещу престъпността и имиграцията, както и изграждането на нови ядрени реактори.

"Швеция е страна, която е изправена пред няколко паралелни кризи едновременно", каза Кристерсон.

Лидерът на ''Шведските демократи'' Джими Акесон заяви пред парламента, че макар партията му да би предпочела да е в правителството и да заема постове в кабинета, най-важни са политиките, които коалицията провежда.

"Важно е какво прави правителството, а не как изглежда то", каза той.

Акесон обвини предишни правителства, както леви, така и десни, в лошо управление на страната.

"Готови сме да подкрепим новото правителство, защото чрез преговори се уверихме, че то ще направи достатъчно от необходимото, за да обърне тази тенденция", каза той. 

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?