Медия без
политическа реклама

Шведските партии се споразумяха за коалиция с крайнодесните

14 Окт. 2022
Председателят на шведския парламент Андреас Норлен и лидерът на ''Умерената партия'' Улф Кристерсон на пресконференция в пресцентъра на парламента.
БГНЕС
Председателят на шведския парламент Андреас Норлен и лидерът на ''Умерената партия'' Улф Кристерсон на пресконференция в пресцентъра на парламента.

Три шведски десни партии се съгласиха да сформират правителство на малцинството с безпрецедентната подкрепа на крайнодясната ''Шведски демократи'', каза лидерът на консерваторите Улф Кристерсон.

Новото правителство незабавно обяви планове за построяване на ядрени реактори, които да посрещнат нарастващите нужди на Швеция от електроенергия. През последните години Швеция затвори шест от 12-те си реактора, а останалите три атомни електроцентрали в момента генерират около 30% от електроенергията, използвана в страната. Възобновяемите енергийни източници все още не са в състояние да задоволят напълно нуждите на страната от електричество. Социалдемократическото правителство в оставка, което беше на власт през последните осем години, традиционно се противопоставяше на изграждането на нови реактори, но призна по-рано тази година, че ядрената енергия ще бъде от решаващо значение в обозримо бъдеще.

Очаква се в понеделник председателят на парламента да обяви гласуването за Кристерсон като нов министър-председател. Четирите десни партии заедно държат 176 от 349 места в парламента.

Крайнодесните ''Шведски демократи'', някога отбягвани като аутсайдер  на политическата сцена в Швеция, бяха големите победители от вота на 11 септември. Те се очертаха като втората по големина партия с рекордните 20,5% от гласовете след социалдемократите на бившия премиер Магдалена Андершон, които доминираха шведската политика от 30-те години на миналия век. Заради триумфа на крайнодесните Андершон подаде оставка.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата