Медия без
политическа реклама

Щатът Ню Йорк забрани 18-годишни да притежават огнестрелно оръжие

02 Юли 2022
Полуавтоматичните оръжия са в свободна продажба в повечето щати за лица над 18-годишна възраст.
ЕПА/БГНЕС
Полуавтоматичните оръжия са в свободна продажба в повечето щати за лица над 18-годишна възраст.

Американският щат Ню Йорк въведе нов пакет от мерки в отговор на зачестилите масови стрелби в САЩ с отнети човешки животи. Щатският сенат одобри закон, който покачва възрастта за покупка на полуавтоматични оръжия от 18 на 21 години и забранява носенето на скрити оръжия на обществени места като "Таймс Скуеър", обществения транспорт, паркове, болници, стадиони и детски градини, пише в. "Ню Йорк Поуст".

Губернаторът Кати Хокъл се подписа под мерките, гласувани от местната власт в момент, в който все повече американци очакват действия от законодатели на фона на поредица от масови стрелби, една от които бе именно в щата Ню Йорк. Миналия месец в Бъфало 18-годишен уби 10 афроамериканци, за което му бяха повдигнати обвинения в местен тероризъм, породен от омраза. Приема се, че тийнейджърът е използвал легално закупено полуавтоматично оръжие.

С приемането на новия закон кандидатстващият за разрешително за оръжие вече ще трябва да дава на щатските власти информация за акаунтите си в социалните мрежи, да докаже способността си да борави с оръжие, както и да осигури препоръки за характера си.

"За мен това е олицетворение на това какво означава да си американец. В чест на уикенда за 4 юли (б. р. - Деня на независимостта, националния празник на САЩ) очаквам с нетърпение да подпиша законодателството, веднага щом бъде финализирано", каза губернатор Хокъл на пресконференция след вота.

Законът бе приет на извънредна законодателна сесия. Това се наложи след знаково решение на Върховния съд от миналата седмица, което отхвърли строгите правила на Ню Йорк за лицензиране на оръжията. Тези, които подкрепят новите местни закони, се надяват Ню Йорк да стане модел за други в страната, но разцеплението по темата на национално равнище и неохотата на някои законодатели не създават условия това да се случи.

Консервативното мнозинство сред върховните съдии за първи път постанови, че конституцията на САЩ гарантира на гражданите правото да носят оръжия на обществени места за самозащита. Демократичните лидери на Ню Йорк обаче се противопоставиха на решението и на съда, заявявайки, че ако има повече хора, разнасящи оръжие, ще има и повече насилие.

Те обмисляха дали да не смекчат схемата за издаване на разрешителни, съобразявайки се с решението, но все пак избраха да запазят възможно най-много ограничения в името на обществената сигурност. Върховният съд постанови, че предишният режим за издаване на разрешителни на Ню Йорк, който датира от 1911 г., дава твърде много възможности на чиновниците да откажат разрешително.

Законодатели може гласуват серия от мерки тази седмица, но към момента още не е напълно ясно какви ще са предложенията. Миналата неделя демократът Крис Мърфи заяви, че фокусът на двупартийната група сенатори, които работят над варианти са финансиране за психично здраве, мерки за охрана на училища и "скромни, но въздействащи" предложения за контрол на оръжията. Забраната на полуавтоматичните оръжия и въвеждането на обстойни проверки не се обсъждат, каза още Мърфи.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата