facebook
twitter

Чужбина

Северна Корея поиска преговори без участието на САЩ

Ким Чен Ун може да посети Русия още през следващата седмица
2221
ЕПА/ БГНЕС
Американски военни участват в учението "Най-добър воин" във военната база край южнокорейския град Донгдучеон.

Северна Корея призова Южна Корея да се опитат да разрешат проблемите, които понастоящем съществуват на Корейския полуостров, без участието на САЩ, съобщават държавните медии в изолираната комунистическа държава, цитирани от агенциите. Подчертава се, че Вашингтон се опитва да се намеси и да забави опитите за помирение между двете съседни страни. "САЩ обвързаха Южна Корея в рамката на алианса и се намесиха във всеки един междукорейски проект, като индустриалният комплекс Кесон и пътуването до планината Кумган", посочват контролираните от комунистическия режим медии. Междувременно президентът на Южна Корея Мун Дже Ин изтъкна, че щe се стреми "сериозно" за провеждането на още една среща с Ким Чен Ун въпреки неотдавнашната критика на севернокорейския вожд за самопровъзгласената роля на Сеул като посредник в блокираните преговори за ядрено разоръжаване. През уикенда президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази готовност да проведе трета среща на върха за ядреното разоръжаване на Северна Корея, докато севернокорейският вожд също обмислял възможността. Втората, неуспешна среща на върха между двамата лидери се проведе във виетнамската столица Ханой през февруари. Първата им историческа среща беше през юни м.г. в Сингапур. Миналата година Ким и южнокорейският президент Мун Дже Ен се срещнаха три пъти.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун може да посети Русия още през следващата седмица, съобщиха източници на южнокорейската агенция "Йонхап" в Москва. Срещата на най-високо ниво вероятно ще се проведе във Владивосток. Руският президент Владимир Путин ще вземе участие във форума "Един пояс, един път" в Китай на 26-27 април. Според източниците на агенцията срещата на Путин с Ким може да се състои няколко дни преди или след това събитие. По-рано "Йонхап" съобщи, че началникът на канцеларията на Ким Чен Ун е посетил Москва и Владивосток в периода 19-25 март, като се предполага, че визитата му е била свързана именно с подготовката за посещението на севернокорейския лидер в Русия.

 ТЕНДЕНЦИЯ

Междувременно севернокорейският улидер си присъди ново звание - "Върховен представител на целия корейски народ", с което вече ще е наричан от държавните медии. Новата титла за пръв път беше забелязана преди няколко дни в съобщенията за новоизбрания състав на Върховното народно събрание - севернокорейския парламент. "Претенцията да бъде лидерът на всички корейци е в съзвучие с дългосрочната цел на Ким Чен Ун да обедини Корейския полуостров под свое ръководство", написа експертът по Северна Корея от Виенския университет Рюдигер Франк в "38 Север", новинарски сайт на Американско-корейския институт. Макар от правителството в Сеул все още да няма официална реакция, южнокорейски анализатори подозират, че новото звание на Ким може да послужи и за още по-голяма консолидация на позицията му.

Все още няма коментари

Още

Борисов за мониторинга: Няма нещо, което да не сме изпълнили

18.10.2019

1472 14
Турция продължава с операцията в Сирия, въпреки споразумението със САЩ

18.10.2019

2176 13
САЩ налагат мита на европейски стоки за 7,5 млрд. долара

18.10.2019

786

Влез или се регистрирай за да коментираш

×