Медия без
политическа реклама

Саудитска Арабия има уран колкото за първата арабска атомна бомба

Геолозите са открили три основни находища в централната и северозападна част на страната

17 Септ. 2020
През 2018 г.  принц Мохамед бин Салман казва, че ако Иран успее да разработи ядрени оръжия, Саудитска Арабия ще последва примера.
ЕПА/БГНЕС
През 2018 г.  принц Мохамед бин Салман казва, че ако Иран успее да разработи ядрени оръжия, Саудитска Арабия ще последва примера.

Саудитска Арабия разполага с резерви, от които може да се произведе 90 хиляди тона уран - достатъчно количество за производство на ядрено гориво за вътрешния пазар. Това съобщи вестник "Гардиън”, позовавайки се на конфиденциални документи, изготвени от китайски геолози. Проучването е част от споразумение между двете страни за сътрудничество в ядрената енергетика.

Докладът е изготвен от Пекинския изследователски геоложки институт и Китайската национална ядрена корпорация, които работят заедно със Саудитската геоложка служба. Учените са открили три основни находища в централната и северозападна част на страната. Докладът предполага, че резервите могат потенциално да осигурят на Саудитска Арабия както гориво за реакторите, които иска да построи, така и излишък за износ. За две години геолозите са проучили 30 хиляди кв. км земя, въпреки че според международната практика са необходими между осем и пет години, за да се открият и оценят ресурсите на подобно находище. Остава учените да потвърдят нивата на резервите и да се изчислят разходите за извличането им.

Саудитска Арабия никога не е криела амбициите си да добива уран. През 2018 г.  принц Мохамед бин Салман каза, че ако Иран успее да разработи ядрени оръжия, Саудитска Арабия ще последва примера. Това разбуни духовете в Конгреса на САЩ и сред съюзниците. Ако Саудитска Арабия е в състояние да добива достатъчно уран и да не разчита на чуждестранни доставчици, това може да даде тласък на кралството към създаване на собствена програма за оръжия, коментират експерти.

Голям проблем обаче остава липсата на прозрачност в действията на кралството. Съгласно споразумение от 2005 г. с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Саудитска Арабия избягва инспекции чрез на т.нар. "протокол за малки количества" (SQP), по силата на който МААЕ не може да прави инспекции до момента, в който ядреното гориво не започне да се използва в реактор. МААЕ не един път е предлагала на кралството да премине към програма за пълен мониторинг, но засега страната отказва.

Анализатори от Центъра за изследвания по неразпространението на ядреното оръжие "Джеймс Мартин“ заявиха, че сателитните снимки не показват изкопна дейност в районите, определени от китайските и саудитски учени като приоритетни, но допълниха, че това не е изненадващо, като се има предвид, че проучването е завършило съвсем  скоро.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата