Медия без
политическа реклама

Русия загуби интерес към политолози и журналисти

Двете професии отбелязват слабо търсене поради строгата цензура

18 Юни 2024
Архивна снимка от ТАСС, каквато вече не може да се появи на сайта на официалната руска агенция
ТАСС
Архивна снимка от ТАСС, каквато вече не може да се появи на сайта на официалната руска агенция

В Русия най-голямо превишение на броя на специалистите с висше образование над броя на свободните работни места през следващите 10 години се наблюдава в такива специалности като политология и журналистика, установиха експерти на Центъра за макроикономически анализи и краткосрочни прогнози (ЦМАОК).

Откакто президентът Владимир Путин извърши агресия срещу в Украйна на 24 февруари 2022 г., в страната започна преследване на журналисти и политолози, които не се придържат към официалните пропагандни клишета. Под предлог че дискредитират въоръжените сили, те биват осъждани на затвор дори само ако нарекат "война" т.нар. "Специална военна операция". Това убива влечението към такива професии и търсенето на нови кадри спада.

В анализа "Осигуряване на икономиката с кадри: за най-важните структурни дисбаланси", публикуван на уебсайта на Центъра и цитиран от ТАСС, се посочва, че предлагането на специалисти с висше образование в областта на политическите науки и регионалните изследвания ще надхвърли търсенето 7,2 пъти, ако не се закрият места в съответните висши училища, които продължават да създават по инерция вече ненужни кадри.  В медийния и информационно-библиотечния бизнес разминаването е 3 пъти. В същото време, според материалите на CMACP, в сферите на информационната сигурност, оръжейните системи, нанотехнологиите и наноматериалите, както и в архитектурата, напротив, ще има дефицит на специалисти.

Според експертните прогнози за периода до 2035 г. излишъкът от специалисти с висше образование в икономиката ще възлезе на 2,7 млн. души (средно 220 хил. души годишно), а дефицитът на работници със средно професионално образование ще достигне 3,6 млн. души (300 хил. души годишно). Най-добри перспективи имат кадрите за секторите на отбраната.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата