facebook
twitter

Чужбина

Румъния наказа с уволнение министъра на правосъдието

Премиерът Виорика Дънчила отказа да го освободи, с което си навлече гнева на лидера на управляващата партия Ливиу Драгня
1277
ЕПА/БГНЕС
Тудорел Тоадер обяви, че е много доволен от дейността си като министър на правосъдието въпреки критиките на управляващата Социалдемократическа партия.

Управляващата в Румъния Социалдемократическата партия сне доверието си от правосъдния министър Тудорел Тоадер и го принуди да напусне поста, съобщиха местните медии. На извънредно заседание на партийното ръководство е решено, че Тоадер не е изпълнил поставените му задачи за реформа на съдебната система. Премиерът Виорика Дънчила отказа да го уволни, с което си навлече гнева на партийния лидер Ливиу Драгня. 

По време на мандата си Тудорел Тоадер частично успя за прокара промени, целящи да подчинят правосъдната система на властта, както и да бъде оневинен партийният лидер Драгня, който не може да стане премиер заради присъда на първа инстанция за злоупотреба с власт. Докато Тоадер беше правосъден министър от 2017 г., той успя да принуди да подаде оставка ръководителката на Националната агенция за борба с корупцията Лаура Кьовеши, която беше трън в очите на управляващите социалдемократи. 

На пресконференция Тоадер заяви, че е изпълнил задълженията си, но "разбира се, не мога да се харесвам на всички". Лично аз съм много доволен от дейността си, допълни той. На въпрос дали му е бил оказван натиск, за да прокарва поправки в Наказателния кодекс в интерес на определени личности, той отказа да отговори. В последната година по инициатива на  Министерството на правосъдието неколкократно бяха направени опити за промени  в Наказателния кодекс и законите, свързани с работата на съдебната система, което предизвика големи протести в Румъния и сериозни критики от страна на европейските институции. Тудорел Тоадер обяви, че е изпратил оставката си на президента Клаус Йоханис. Той отхвърли и възможността да стане главен прокурор, след като мандатът на Аугустин Лазар изтича скоро. 

За приемник на Тоадер е предложен Еужен Николичеа, който е сред най-приближените на лидера на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня. В момента 63-годишният инженер Николичеа е зам.-председател на управляващата Румъния формация и зам.-председател на Камарата на депутатите. 

 

МЕРКИ

Румънският Сенат одобри промени в Наказателния кодекс, които предвиждат намаляване на срока на давност за някои престъпления и може да доведат до прекратяване на редица текущи дела за корупция на високо ниво. Камарата на депутатите предстои да гласува текстовете следващата седмица. Ако бъдат одобрени промените, то Ливиу Драгня вероятно ще може да се възползва от тях, за да бъде анулирана присъдата му. 

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Оставката и Корнелия

19.06.2019

Деян Копчев

1743
WADA уличи румънската лаборатория в прикриване на положителни допинг проби

18.06.2019

29
Драгомир Стойнев: Нинова беше права да си оттегли оставката

17.06.2019

1349 23

Коментари

аиг3

А миналата година някои от здравите сили във форума оспорваха протестите срещу същото това правителство. То не бяха майдани, сорос, не представлявали румънския народ.....

Влез или се регистрирай за да коментираш

×