Медия без
политическа реклама

Ротационните председателства на ЕС са мишена на корпоративните лобисти

18 Февр. 2019
През януари евродепутатите се задължиха председателите на комисии и докладчиците да обявяват срещите си с лобисти.
Пресслужба на ЕП
През януари евродепутатите се задължиха председателите на комисии и докладчиците да обявяват срещите си с лобисти.

Лобистите в ЕС се целят най-често в отделните страни от общността, които за период от 6 месеца са ротационни председатели на Съвета на ЕС. Това се посочва в изследване на лобистката дейност в ЕС, подготвено от неправителствената организация "Обсерватория на корпоративна Европа".

Резултатите от изследването са публикувани в доклад под заглавие "Превзети държави". Под влияние на корпорациите държавите били „пленявани“ и действат основно в интерес на корпорациите, а не в обществен интерес на своите граждани и целия ЕС.

Ротационните председателства на ЕС са основна цел на корпоративните лобисти, се посочва в изследването. То показва как холандското председателство през 2016 г. защитава както интересите на отбранителната промишленост, така и концепцията за "иновационен принцип", разработен от корпорациите. Дадени са примери още с Ирландия и Румъния, които са сред общо 4-те страни заедно с Полша, отговорили на запитвания на организацията за работата на постоянните им представителства в Брюксел с лобисти.

 

-----------

19 страни от ЕС са били запитани за взаимодействието им с лобисти, България не е сред тях. На запитването са отговорили само 4 държави - 3 са предоставили пълен списък на лобистите, с които са работили, а една е отговорила с непълни данни, 5 не са дали никакви отговори, Малта и Великобритания са отказали данни по регламента за достъп до информация, а 6 страни не разполагали с данни по темата.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?