facebook
twitter

Чужбина

Путин се похвали с модерни оръжия

Руският президент иска защита от хиперзвуково оръжие, преди който и друг в света да се сдобие с такава
1638
ЕПА/БГНЕС
Американският държавен секретар Майк Помпео (вляво) и руският външен министър Сергей Лавров заявиха на разговорите си в руския курорт Сочи, че искат да отворят нова страница във взаимоотношенията между двете страни.

Руският президент Владимир Путин отчете високо ниво на обезпечаване на стратегическите ядрени сили на страната със съвременно въоръжение, предаде ТАСС. Според изнесената от Путин информация на заседание в Сочи по развитието на руските въоръжени сили, 82% от въоръжението на стратегическите сили на страната е ново. "Сериозно придвижване напред", така руският президент окачестви осъвременяването на руските средства за водене на война.  Във Военнокосмическите сили задачата е изпълнена до 74%, във Военноморския флот - надхвърля 60 на сто, а в сухопътните сили работата е завършена наполовина. Путин даде напътствия на висшите военни и на отбранителната промишленост да осигурят средства за защита от хиперзвуково оръжие, преди който и друг в света да се сдобие с такива. "Прекрасно знаем, че засега само ние разполагаме с хиперзвуково оръжие, но рано или късно и в други водещи страни ще имат такова", каза Владимир Путин.

Руският президент проведе поредица от заседания с ръководството на Министерството на отбраната и с предприятията от отбранително-промишления комплекс. Заседанията са посветени на разработването и внедряването във въздушно-космическите войски на най-новите образци оръжие. Путин обърна внимание върху промените във военнополитическата обстановка в света, които, по думите му, влияят отрицателно на регионалната и глобалната сигурност. „Имам предвид преди всичко, разбира се, излизането на Съединените щати от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, както и много други фактори. Всичко това изисква от нас последователно развитие на перспективните оръжейни системи, основани на иновационните технологии“, каза Путин. Преди това той посети завод в Казан, където се произвеждат бомбардировачите ТУ-160, както и град Ахтубинск в Астраханска област, където огледа най-новите модели Су-57 и МиГ-31.

В същото време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков опроверга спекулации, че мероприятията на президента, свързани с нови въоръжения, са сигнал към САЩ за обсъждане на темата за разоръжаването. „Президентът се занимава с въпроси на военнопромишления комплекс два пъти в годината и целта е именно развитие на сектора, а не изпращане на послания до някого“, подчерта Песков. 

ОТНОШЕНИЯ

Американският президент Доналд Тръмп иска да намери начин да си сътрудничи с Москва, заяви държавният секретар Майк Помпео в началото на срещата му с руския външен министър Сергей Лавров в руския град Сочи. Лавров каза на своя американски колега, че Москва също е готова да отвори нова страница във взаимоотношенията между двете страни. „Вярвам, че е време да построим нов, по-отговорен и конструктивен модел за взаимно възприемане… Ние сме готови за това”, заяви Лавров. Помпео каза, че с нетърпение ще очаква и втората им среща след няколко седмици в Осака на срещата на Г-20. Той също така заяви, че САЩ и Русия може да намерят обща основа по въпроса за контрол над въоръженията, неразпространението на ядрени оръжия и регионалните конфликти. Очакваше се Помпео да се срещне и с Владимир Путин.

Все още няма коментари

Още

Тръмп поиска от Русия да не се намесва в изборите в САЩ

12.12.2019

145 3
Путин: Европарламентът приравни нацистките агресори със СССР

11.12.2019

5515 145
Президентът ще предложи промени в конституцията

11.12.2019

1591 22

Влез или се регистрирай за да коментираш

×