Медия без
политическа реклама

Провали се протестът на фермери и превозвачи в Букурещ

Правителството обеща нови "украински помощи" и разумно ниво на застраховката "Гражданска отговорност"

21 Яну. 2024Обновена

Протестът на румънските фермери и превозвачи в Букурещ тази неделя се провали. На "Площада на Конституцията" при сградата на парламента в румънската столицата се появи само един трактор, въпреки че се очакваха поне 100  и още толкова тира, съобщи БТА. Очакваше се в протеста да вземат участие над 5000 души.

Протестите на румънските превозвачи и фермери започнаха на 10 януари с блокада на движението на околовръстния път на Букурещ и още няколко големи града на страната. Демонстрантите са недоволни от поскъпването на застраховката “Гражданска отговорност”, от увеличението на цените на бензина и дизеловото гориво от началото на годината, от намаляването на европейските субсидии и от дългото чакане по границите.

Първоначално бе обявено, че акцията ще е на площад "Виктория" пред сградата на правителството, но кметът на Букурещ Никушор Дан смени мястото, за да не бъде засегнат трафикът в румънската столица. 

Според някои от местните медии студът може да е отказал демонстрантите. В 09:30 ч. термометрите в центъра на Букурещ показваха -6 градуса. Изминалата нощ е била най-мразовитата в румънската столица със стойности от -9,9 градуса, съобщават синоптиците. Алеите към “Площада на Конституцията” са заледени. В лед и скреж е и самият площад. 

Възможно е направените до момента договорености на протестиращите с властта, също да са причина за проваления протест. В понеделник (22 януари) Сенатът ще заседава извънредно, за да гласува нормативните актове, издадени от правителството във връзка с първия пакет от мерки, договорени с протестиращите фермери и превозвачи. Те ще бъдат обсъдени и от специализираните комисии на Сената.

Първият пакет от мерки включва пряка подкрепа от 100 евро на хектар за производителите в сектора на зеленчуците за компенсиране на загубите от войната в Украйна, за култури засадени през есента на 2022 г.  Правителството одобри и промяната в извършване на контрола чрез теглене на граничните контролно-пропускателни пунктове, така че да бъдат прилагани лимитите на допустимите отклонения за превишаване на теглото на камионите съгласно европейското законодателство.

Една от спешните наредби, одобрена от правителството, предвижда промяна и относно категориите шофьорски книжки за трактори и селскостопански превозни средства. Става дума за приравняване на разрешителното категория B с разрешителното Tr1 - нововъведена категория, която ще позволява управлението на селскостопански или горски трактори с максимална скорост 40 км/ч по обществени пътища.

Междувременно румънският орган за финансов надзор (ASF) обяви публично, че заедно с превозвачите са намерили пътя към разумно ниво на застраховката “Гражданска отговорност” за товарен транспорт. 

“Това ще бъде устойчива цена, включително за малки превозвачи с два-три камиона, които нямат възможностите на компаниите с големи автопаркове”, уточни румънският премиер.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата