facebook
twitter

Чужбина

Президентът на Сърбия склонил за предсрочни парламентарни избори

285
ЕПА/БГНЕС
Повече от 10 000 души протестираха за осми пореден път в Белград срещу президента Александър Вучич и негова Сръбска прогресивна партия.

Сръбският президент Александър Вучич, който е и лидер на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП), планира да организира предсрочни парламентарни избори, твърди в. "Вечерне новости". Вотът най-вероятно ще се състои на 31 март или на 14 април. Окончателно решение обаче ще бъде взето след вътрешнопартийни консултации. Сред причините за предсрочните избори са блокираните преговори с Косово и масовите протести срещу управлението на Вучич, които не стихват почти два месеца. 

Над 10 000 души протестираха в Белград срещу управлението на Вучич и СПП през уикенда за осми пореден път. Демонстрацията бе организирана от Алианс за Сърбия – група от около 30 опозиционни партии и организации. Протести имаше в много големи градове в Сърбия като Крагуевац и Кралево. Президентът беше заявил, че няма да склони глава пред исканията на опозицията за изборна реформа и повече свобода на медиите, „дори и да излязат 5 милиона по улиците“.

НЕДОВОЛСТВО

Нови големи протести имаше в цяла Унгария през уикенда срещу правителството на премиера Виктор Орбан и закона за т.нар. робски труд, позволяващ на работодателите да искат от служителите си до 400 часа извънреден труд годишно. В столицата Будапеща се събраха около 2000 души, които носеха европейски знамена и плакати с надпис „Достатъчно!“. Недоволството в страната не стихва, след като законът беше приет в средата на декември. То прерасна в протест срещу цялостното управление на Орбан, което гражданите обвиняват, че не се бори с корупцията и задушава свободата на словото. 

Ключови думи:

сърбия избори, протести
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Каталунските сепаратисти готвят нов референдум

16.10.2019

66
Как победихме расизма в масовите обществени мероприятия

16.10.2019

219
Армията излезе срещу граждански протести в Еквадор

14.10.2019

210

Коментари

сталкер пустиняк

Нови големи протести имаше в цяла Унгария през уикенда срещу правителството на премиера Виктор Орбан и закона за т.нар. робски труд, позволяващ на работодателите да искат от служителите си до 400 часа извънреден труд годишно. В столицата Будапеща се събраха около 2000 души, които носеха европейски знамена и плакати 

 

Ама много големи протести!

Angel Stoichev ...
снимка на Angel Stoichev Dimitrov

Е, ако не иска ПУЧ. Явно не всички сърби са наведени путинофили. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Влез или се регистрирай за да коментираш

×