facebook
twitter

Чужбина

Повечето французи искат да спрат протестите на "жълтите жилетки"

369
ЕПА/БГНЕС
Ален Жупе

Повече от половината французи искат движението на "жълтите жилетки" да спре с протестите, сочат данните от социологическо проучване на агенцията Elabe по поръчка на BFMTV, цитирано от електронното издание "Политико". 56% от анкетираните са на мнение, че продължаващите вече три месеца демонстрации не са свързани с първоначалните искания. Въпреки това 58 на сто от французите все още подкрепят "жълтите жилетки", но симпатията към тях е намаляла с 5% спрямо януари. 

Бившият професионален боксьор Кристоф Детингер, който се нахвърли да бие полицаи по време на протест на "жълтите жилетки" през януари в Париж, беше осъден на 1 г. затвор затвор ефективно и 18 месеца условно Той ще трябва да нощува зад решетките и трябва да плати общо 5 хил. евро на двамата пострадали жандармеристи. "Исках да попреча на една несправедливост и създадох друга", призна по време на процеса Кристоф Детингер, който изрази съжаление за грешката си.

Три профсъюза и две студентски организации във Франция подготвят стачка на 19 март срещу политиката на президента Еманюел Макрон. Те искат по-високи заплати и пенсии, както и запазване на всички елементи на социалната държава, които президентът иска да реформира.

Междувременно дългогодишният кмет на френския град Бордо и бивш премиер Ален Жупе обяви, че се оттегля от поста, защото е приел предложението на председателя на Националното събрание Ришар Феран да го номинира за член на Конституционния съвет. Жупе, който беше начело на града 25 години, трябва да заеме новия си пост в началото на март. Мандатът на Жупе най-вероятно ще бъде довършен от зам.-кмета по финансовите въпроси Никола Флориан. Във Франция тази година предстоят местни избори. 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Руснаците в Грузия не искат да бъдат евакуирани

24.06.2019

741 6
Путин нареди да спрат гражданските полети до Грузия

21.06.2019

1447 28
Ангелкова не видя презастрояване по Черноморието

Коментари

ablepsia

Повечето французи искат да спрат протестите на "жълтите жилетки

 

Въпреки това 58 на сто от французите все още подкрепят "жълтите жилетки",

 

58 по-малко ли е от 42?

И как човек да се отнася сериозно към медиите и поръчковите им нагажданици и натъманяваници - щото въпросният поръчител на въпросното "проучване" е BFM TV is a 24-hour rolling news and weather channel.

ablepsia

социологическо проучване на агенцията Elabe по поръчка 

 

А що се отнася до таз агенция пък, ето любопитна инфромация кой й поръчва да го  обслужва:

 

ELABE survey for VEOLIA

https://www.veolia.com/en/newsroom/press-day-2018/...

 

Същата Веолия, изритана от Парижката община, чийто изпълнителен директор бе арестуван в Румъния за незаконно "лобиране" в румънския параламент за необосновано, но затова пък непрекъснато повишаване на цената на водата.

 

С която обаче, за разлика от Парижката община,  софийската такваз  не прекрати концесионния договор.

Толкоз за "прочуванията" и техните поръчители. 

 

 

 

Доц.Трътлев

Сова Харис, Алфа Ресърч , Кънчо, Мира, червен Колю и т.н. какво казват по въпроса? Че ги биде ли жилетките?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×