Quantcast

Медия без
политическа реклама

Полша защити Варшава с ПВО

Столицата ще бъде пазена от ракетни комплекси "Пейтриът"

05 Окт. 2023
БГНЕС архив

За първи път в историята над Варшава беше разположена система за противоракетна отбрана, съобщи ръководителят на полското министерство на отбраната Мариуш Блашчак. Думите му са цитирани от Полската агенция по печата (ПАП).

„Ние участваме в историческо събитие. ... За първи път в историята над Варшава беше разположена противоракетна отбрана. <...> За първи път в историята противоракетната отбрана използва много модерно оборудване – мисля, че най-модерното оборудване в света, тоест системата „Пейтриът“, каза министърът.

Държавният департамент на САЩ е одобрил продажба на хеликоптери „Апачи" и оборудване за тях на Полша, а сделката е на стойност 12 млрд. долара, съобщи днес Пентагонът, цитиран от Ройтерс и БТА.

Блащак отбеляза, че новата система за противоракетна отбрана ще влезе в дежурство на 6 октомври.

През юни  Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на Полша на интегрирана система за командване и управление на противовъздушната и противоракетната отбрана за 15 млрд. долара. Става дума за 48 пускови установки Patriot и 644 ракети за тях, както и спомагателно оборудване и резервни части. На 11 септември Блашчак пък обяви, че Полша се е съгласила да закупи 486 ракетни системи за залпов изстрел HIMARS от Съединените щати. Доставките ще започнат в края на 2025 г.

Ключови думи:

Пейтриът, Полша, Варшава

Още по темата