Медия без
политическа реклама

Перу забранява на президентите на Мексико и Колумбия да го посещават

Президентката Дина Болуарте показва чувствителност към критики от чужбина

23 Май 2023
Дина Болуарте
ЕПА/БГНЕС
Дина Болуарте

Комисията по външни работи на Конгреса на Перу гласува в понеделник да обяви мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор за персона нон грата заради критичните му изказвания срещу властите на южноамериканската република.

"С единадесет гласа "за" Комисията по външни работи одобри резолюция, осъждаща изявленията на мексиканския президент Андрес Лопес Обрадор и обявяваща го за персона нон грата", се казва на страницата на парламента в Туитър.

Сега инициативата трябва да бъде разгледана от пленарната сесия на Конгреса. Парламентът на Перу вече обяви през февруари колумбийския президент Густаво Петро за персона нон грата.

Преди това Лопес Обрадор нарече перуанската президентка Дина Болуарте узурпаторка и се закани, че Мексико няма да предаде председателството на Тихоокеанския съюз на Лима. Според мексиканския лидер Болуарте е дошла на власт незаконно, тъй като бившият държавен глава Педро Кастийо е бил несправедливо отстранен през декември 2022 г.

На 18 февруари парламентът на Перу обяви колумбийския президент Густаво Петро за персона нон грата също заради критични изказвания. "Да се изиска от министерствата на вътрешните работи и на външните работи всяко от тях да предприеме необходимите мерки, в съответствие с правомощията си, за да се предотврати влизането на г-н Густаво Франсиско Петро Урего в страната", се казва в решението.

Президентът на Колумбия разсърди Перу, като заяви, че перуанските полицаи са "нацисти, които маршируват срещу собствения си народ". Коментарът му бе по повод реакцията на властите срещу антиправителствените протести. Парламентът на Перу сметна думите на Петро за "обида към националната полиция и цялата република.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Перу, Мексико, Колумбия

Още по темата