Медия без
политическа реклама

Опустошителните наводнения в Италия взеха поне 11 жертви

Над 20 000 души са останали без дом

18 Май 2023Обновена
Хиляди хора са без домове в резултат на наводненията в Италия
ЕПА БГНЕС
Хиляди хора са без домове в резултат на наводненията в Италия

Броят на жертвите на наводненията, които опустошиха район в Североизточна Италия, нарасна на 11 души в четвъртък, след като бяха открити телата на още двама души, съобщиха властите за АФП.

По-рано стана ясно, че Италия ще обяви извънредно положение заради бедствието. "Решението ще бъде огласено на заседанието на правителството във вторник следващата седмица и ще официализира първоначалните извънредни мерки, включително замразяване на ипотеките и събирането на данъци", заяви министърът на околната среда Джилберто Пичето пред телевизия "RAI". Обсъжда се и помощ в размер на 20 млн. евро за засегнатите места.

През седмицата регионът Емилия-Романя в Северна Италия беше засегнат от нова вълна от проливни дъждове, които местните експерти отдават на проблемите, свързани с изменението на климата. На някои места за 36 часа са паднали до 500 милиметра дъжд - половината от средногодишните валежи, като всички реки в региона са прелели.

Много възрастни хора и хора с увреждания са останали блокирани в домовете си, докато спасителите са работили цяла нощ под проливния дъжд, за да спасят хората в най-катастрофалното наводнение, засегнало Италия от 100 години, предаде и "Гардиън". Много хора все още се водят за изчезнали. Приблизително 20 000 са останали без дом в резултат на бедствието, причинило излизане на коритата на 23 реки, както и 280 свлачища в 41 града. Хиляди хора са евакуирани - съобщава се близо 13 000 разселени души, както и за около 50 000 останали без електричество.

Сред загиналите е възрастна двойка, блокирана в дома си в Кава, селце в провинция Форли-Чезена. "Чухме виковете им за помощ", казва съсед пред вестник "Il Messaggero". "Опитахме се да ги измъкнем, но беше безполезно", казва той.

Президентът на Емилия-Романя Стефано Боначини сравни опустошението със земетресението, което удари региона през 2012 г., при което загинаха 28 души. "Щетите ще бъдат количествено по-малки, но ще бъдат няколко милиарда евро. Ще възстановим всичко, както направихме при земетресението", каза той пред телевизия Rai 3.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Италия, наводнение

Още по темата