facebook
twitter

Чужбина

ООН: САЩ са убили повече цивилни в Афганистан от талибаните

1682
ЕПА/БГНЕС
Афганистански войници провеждат поредната операция срещу талибаните в провинция Нангархар.

Американските и правителствените сили в Афганистан са убили повече цивилни в сравнение с талибаните, сочи доклад на ООН за първите 3 месеца на годината. Световната организация за пръв път отчита такъв обрат, откакто води статистика на жертвите. „Шокиращ брой цивилни продължават да са убивани и осакатявани всеки ден. Всички страни в конфликта трябва да направят повече за защитата на гражданите“, заявява специалният представител на ООН за Афганистан Тадамичи Ямамото. Като цяло 305 цивилни афганистанци са убити от правителствените сили през първите три месеца на т.г., което е с 23% по-вече в сравнение със същия период на м.г., в същото време бунтовнически групи, талибани и "Ислямска държава" са отговорни за смъртта на 227 души. Въздушни атаки на САЩ са отнели живота на 145 граждани и са ранили 83-ма, което е с 41% повече, отколкото при нападения от въздуха през първото тримесечие на 2018 г. Близо 4000 са цивилните жертви през м.г., сред които рекорден брой са деца. Отговорност за 63% от тях носят талибаните, а за 24 на сто - проправителствените сили.

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за борба срещу сексуалните посегателства, използвани като военна тактика по време на конфликт. Документът беше приет след внесена в последния момент поправка, която осигури подкрепа за него и от САЩ. Преди гласуването на резолюцията пред Съвета за сигурност говориха Нобеловите лауреати за мир за 2018 г., гинекологът от Демократична република Конго Дени Муквеге и йезидката Надя Мурад. Те получиха Нобеловата награда за мир именно заради усилията им да помагат на жертви на сексуално насилие по време на конфликти и заради борбата им срещу този род посегателства.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Страхът от фалшивите новини е не по-малко вреден от самите тях
Бурята Бари в САЩ се укроти до тропическа депресия

15.07.2019

193 3
Китай ще проведе военни учения близо до Тайван

14.07.2019

955 2

Коментари

ablepsia

А в Ирак?  А в Либия? А в Югославия?

Nonameman

В никакъв случай не съм защитник на американците, но по онези места е много

трудно да определиш кой е цивилен и кой "боевик".

Във всеки момент единия може да стане друг и обратно.

Памфуций
снимка на Памфуций

САЩ са убили повече цивилни в Афганистан от талибаните

 

Със сигурност. Омиротворяването по тези места винаги взема много цивилни жервти. Сетне и тая фузия между цивилно и военно население я има, както е отбелязано по-горе. Тез булки, дето ги върнаха от Сирия е Косово какви са - цивилни? военни? нещо помежду двете?

ШКОЛНИКА МАРЕК

Каква ще да е униформата на враговете на демокрацията, та да може правителствените войски и американците да ги отличават от мирното население? А в Афганистан насилието е начин на живот, та ако щете и на оцеляване.

ablepsia

Ноо е трудно да различиш сватба или погребение от военна колона, дааа! Било в Югославия, било в Афганистан.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×